Παπαδόπουλος: Προτεραιότητα μας είναι να επανέλθει η ισορροπία στη σχέση τράπεζας – δανειζόμενου.

Απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφορικά με το νομοσχέδιο των εκποιήσεων:

Νικόλας Παπαδόπουλος: «Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και είχα την ευκαιρία να του μεταφέρω και να του επεξηγήσω τη χθεσινή απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος ότι δηλαδή το νομοσχέδιο των εκποιήσεων ως έχει δεν μπορεί να ψηφιστεί από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Επανέλαβα γι’ ακόμη μία φορά στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις δικές μας εισηγήσεις και προτάσεις και ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος, έτσι ώστε να βρούμε τους τρόπους να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, που έχουμε μπροστά μας.

Για εμάς, προτεραιότητα έχει να επανέλθει η ισορροπία στη σχέση τράπεζας – δανειζόμενου. Εμείς, θέλουμε να προστατεύσουμε τα κυπριακά νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι’ εκεί αποσκοπούν οι δικές μας εισηγήσεις.

Και κάτι τελευταίο. Η κινδυνολογία, που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου πρέπει να τερματιστεί άμεσα και καλούμε τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να διαψεύσει τους κινδυνολόγους και τις φήμες και να προστατεύσει την αξιοπιστία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.»

Ερώτημα: Ακούσατε κάτι από τον Πρόεδρο, το οποίο να δείχνει ότι υπάρχει δρόμος να επιτευχθεί συναίνεση;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

Δεν θα μιλήσω εγώ εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σας είπα ότι έχουμε μεταφέρει τις δικές μας προτάσεις και εισηγήσεις.

Ερώτημα: Υπάρχει μία πρόταση, η οποία ακούγεται από το πρωί. Το νομοσχέδιο των εκποιήσεων να ψηφιστεί από τα κόμματα, να έχει ισχύ από την 1η/1ου/2015 και μαζί να ψηφιστεί και το πλαίσιο αφερεγγυότητας (τέλος του χρόνου)…

Νικόλας Παπαδόπουλος:

Σε αυτό το σημείο, δεν θα ήθελα να μπω σε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες. Αντιλαμβάνεστε ότι μέσα στις επόμενες μέρες, αυτά είναι που θα συζητήσουμε, επομένως, να μου επιτρέψετε να περιοριστώ σε αυτά, που έχω ήδη πει.

Ερώτημα: Τι είναι αυτό που θα ανατρέψει την ειλημμένη απόφαση του ΔΗΚΟ; Τι περιμένετε;

Νικόλας Παπαδόπουλος: «Να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες μας.»

Ερώτημα: Θεωρείτε ότι οι τράπεζες μπορούν να περάσουν τα τεστ αντοχής, εάν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο;

Νικόλας Παπαδόπουλος: «Πιστεύω ότι αυτό εξαρτάται κυρίως από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.»