Παπαδόπουλος: Ο ΠτΔ είναι έτοιμος ακόμη και αύριο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος εξέφρασε σήμερα την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να επαναρχίσουν ακόμη και αύριο οι συνομιλίες για το Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Πρόεδρος κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες για να γνωρίζουν οι πάντες την πραγματικότητα γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εγκαινίων του Πάρκου «Δημοσθένης Γαρπόζης» στο χωριό Φοινικάρια της επαρχίας Λεμεσού, τα οποία και τέλεσε, ο κ. Παπαδόπουλος ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποστείλει την επιστολή που προτίθετο να στείλει στον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι «ακόμη δεν έχει αποσταλεί οτιδήποτε προς τον ΓΓ των ΗΕ, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει όλες εκείνες τις κινήσεις, έτσι ώστε οι πάντες να γνωρίζουν την πραγματικότητα γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό τις τελευταίες βδομάδες. Δηλαδή ότι ο κ. Ακκιντζί αποχώρησε εκείνη τη μέρα από το τραπέζι των συνομιλιών και δεν έχει επανέλθει μέχρι σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμος ακόμη και αύριο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, να επαναρχίσουν οι συναντήσεις με τον κ. Ακκιντζί ώστε αυτή όλη η δουλειά που έγινε και η πρόοδος που έγινε τους τελευταίους 20 μήνες να μην πάνε χαμένες και να υπάρξει αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς αν με την επιστολή του ο Πρόεδρος θα ενημερώνει τον ΓΓ των ΗΕ ή αν θα ζητήσει την παρέμβαση του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «να αναμένουμε να διαμορφώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το κείμενο, να το αποστείλει και μετά θα έχουμε τον χρόνο να τα πούμε».

Σε ερώτηση αν έχει διαφανεί οποιαδήποτε ένδειξη διάρρηξης του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και το επαναλαμβάνω. Αν τώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά αναζητά αφορμές για να εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών, αυτό είναι ηλίου φαεινότερο. Και οι απαιτήσεις που έθεσε από τη Γενεύη και μετά, όπως η εφαρμογή των τεσσάρων διασυνοριακών ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους πολίτες ήταν μια απαίτηση που ξεκάθαρα έδειχνε τη διάθεση της τουρκικής πλευράς απέναντι σε αυτό το γύρο των συνομιλιών».

Ερωτηθείς αν οι προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας έναντι τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας γίνονται για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα τον Απρίλιο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι εμφανές ότι με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για το δημοψήφισμα στην Τουρκία, τα τουρκικά εσωτερικά θέματα έχουν επηρεάσει τα μέγιστα, να μην πω πλήρως, και τις εξελίξεις στο τραπέζι των συνομιλιών».

Εξάλλου, κληθείς να αναφερθεί στην τελετή εγκαινίων του Πάρκου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι με χαρά που τέλεσα τα εγκαίνια αυτού του εκδρομικού χώρου στα Φοινικάρια που αποτελεί δωρεά του Πέτρου Γαρπόζη στη μνήμη του πατέρα του. Και είναι τέτοιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν τη ζωή των χωριών μας και της υπαίθρου. Τις ενθαρρύνουμε και τις θέλουμε στην Κύπρο».