Παπαδόπουλος: Ο Πρόεδρος έχει υποχρέωση και καθήκον να ενημερώσει τον λαό

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκολας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ, ζητά όπως  τερματιστεί το ταμπού της συσκότισης και της μυστικής διπλωματίας στο Κυπριακό. Αναλυτικότερα ο κ. Παπαδόπουλος είπε:

Από τις 11 Φεβρουαρίου του 2014, που υπογράφηκε το Κοινό Ανακοινωθέν του κ. Αναστασιάδη και του κ. Έρογλου, δηλαδή εδώ και 30 μήνες, δεν έχουν ακόμη συζητηθεί τα κεφάλαια της ασφάλειας, του κατοχικού στρατού, των εποίκων, του εδαφικού.

Για ποια ταμπού άρα μιλούν κάποιοι; Γιατί μέχρι σήμερα αυτά που συζητάμε είναι τις εξουσίες που θα δώσουμε ως Κράτος, και τις περιουσίες των προσφύγων που θα δώσουμε; Τα ταμπού της Τουρκίας πότε θα συζητήσουμε ως Κράτος; Μετά που θα ολοκληρωθεί ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων; Είναι γι’ αυτό που ο κ. Αναστασιάδης σε αντίθεση με τον κ. Ακκιντζί, τον κατοχικό ηγέτη, επιλέγει να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς και τα Κοινοβουλευτικά κόμματα πάντα μεταγενέστερα και μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων;

Εμείς ζητούμε διαφάνεια και ενημέρωση του λαού. Το ταμπού της συσκότισης και της μυστικής διπλωματίας πρέπει να τερματιστεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υποχρέωση και καθήκον να ενημερώσει τον λαό για το συνταγματικό του μέλλον. Πρέπει να ενημερώσει τον λαό τώρα, όχι στο τέλος. Όχι μετά που θα έχει ήδη συμφωνήσει οδυνηρές υποχωρήσεις.

Πρέπει να ενημερώσει το λαό, αν θα συνεχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία ή αν θα καταργηθεί. Πρέπει να ενημερώσει τον λαό, αν πλέον έχει υιοθετήσει την αρχή της αριθμητικής ισότητας, σε αντίθεση με τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Πρέπει να ενημερώσει τον λαό ποιος είναι ο νέος μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων και αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι αυτός ο μηχανισμός στην ουσία θα εφαρμόζει τον κλήρο για την επίλυση των αδιεξόδων. Ο κλήρος δηλαδή που θα επιλέγουμε να δίνει την πλειοψηφία και στους Τουρκοκύπριους, εάν είναι τυχεροί.

Επαναλαμβάνω, το ταμπού που πρέπει να σπάσει και να καταργηθεί πρώτα και κύρια είναι το ταμπού της συσκότισης και της μυστικής διπλωματίας.