Παπαδόπουλος: Καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί σε όλα τα αναγκαία διαβήματα

Δήλωση Νικόλα Παπαδόπουλου για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ

Δυστυχώς, η ένταση των τουρκικών προκλήσεων και η επίδειξη ισχύος της Τουρκίας στην περιοχή μας, αυξάνεται βαθμιαία και επικίνδυνα.

Η νέα τουρκική προκλητική ενέργεια να δεσμεύσει περιοχές νοτίως της Κύπρου κατά μήκος της ζώνης μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού, δεν πλήττει μόνο το ήδη βεβαρημένο και αρνητικό κλίμα των διαπραγματεύσεων αλλά συνιστά και αλαζονική αμφισβήτηση ενός αναφαίρετου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ζήτημα αυτό ξεφεύγει των ορίων του Κυπριακού προβλήματος και αποτελεί από μόνο του ένα πρόσθετο, μείζον πρόβλημα για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή.

Καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί σε όλα τα αναγκαία διαβήματα και ενέργειες, τόσο προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις ισχυρές χώρες που διαδραματίζουν ρόλο στην περιοχή, όσο και προς τις γειτονικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποτραπούν οι τουρκικές ενέργειες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, δηλώνουμε τη στήριξη και ετοιμότητά μας να συμβάλλουμε με όποιο τρόπο μας ζητηθεί.

Επιπρόσθετα, καλούμε τις χώρες και τους ηγέτες που με δηλώσεις και διακηρύξεις τους έστειλαν το μήνυμα ότι σέβονται και στηρίζουν το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου στην ΑΟΖ της χώρας μας, να αποδείξουν τώρα, εμπράκτως, αυτό το σεβασμό και αυτή τη στήριξη, προς ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα αναμένει να ενημερωθεί εκτενέστερα στην αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου όπου και θα πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα που έχει προκύψει.