Παπαδόπουλος: Η βουλή θα έχει λόγο σε σχέση με το τί θα γίνει

Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας  της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλοςαναφέρθηκε στις αλλαγές που έφερε το κόμμα του στο αρχικό νομοσχέδιο με την εισαγωγή σημαντικών διαφοροποιήσεων, όπως είπε, που “εμείς θεωρούμε ότι βελτίωσαν τις διαδικασίες αλλά και την ουσία των προνοιών που έχουμε μπροστά μας”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως “με δική μας πρωτοβουλία έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος και ο λόγος της Βουλής των Αντιπροσώπων σε αυτή τη διαδικασία”, σημειώνοντας ότι “από την αρχή ως το τέλος η Βουλή θα έχει λόγο σε σχέση με το τί θα γίνει”.

Εξήγησε ότι έφυγαν τα υπουργικά διατάγματα και μπήκαν οι κανονισμοί της Βουλής και είναι η Βουλή που θα συμφωνήσει και θα εγκρίνει τα περιουσιακά στοιχεία σε περίπτωση που αυτά θα πωληθούν.

“Σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία πιθανόν να περιλαμβάνουν και ακίνητη περιουσία, φυσικό αέριο, μετοχές ή και οτιδήποτε άλλο. Ούτε μια καρέκλα δεν θα μπορέσει να πωληθεί είτε να μεταβιβαστεί σε τρίτο πρόσωπο αν δεν το εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων. Εμείς το βάλαμε μέσα στο νομοσχέδιο αυτό το πράγμα”, είπε.

“Διασφαλίζονται με τις νέες τροπολογίες, τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων που απορρέουν από το Σύνταγμα, την κείμενη Νομοθεσία και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Διασφαλίζονται ακόμη και δικαιώματα σε περίπτωση που καταργούνται θέσεις”, ανέφερε.

Ρυθμίζονται, διευκρίνισε, οι υποχρεώσεις των ημικρατικών οργανισμών και όχι μόνο η μεταβίβαση των περιουσιακών τους στοιχείων

“Εμείς 8 ψήφους έχουμε στην Βουλή και διερωτώμαι γιατί κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν ότι εμείς έχουμε την αποκλειστική ευθύνη για το τί γίνεται σε σχέση και με αυτό το νομοσχέδιο αλλά και σε ότι αφορά την υιοθέτηση, εφαρμογή, και τήρηση των υποχρεώσεων μας έναντι των Ευρωπαίων εταίρων μας”, σημείωσε.

Η δική μας θέση, πρόσθεσε, είναι ότι αυτά που εισηγούνται οι σεβαστοί συνάδελφοι διασφαλίζονται εν μέρει με τις δικές μας τροπολογίες αλλά θα μας δοθεί και η ευκαιρία να τα συζητήσουμε, να τα ξεκαθαρίσουμε και να τα διασφαλίσουμε στις επόμενες νομοθεσίες που θα έρθουν ενώπιον μας και στους κανονισμούς που εκ των πραγμάτων θα φέρει η εκτελεστική εξουσία στην Βουλή των Αντιπροσώπων εάν είναι να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες.

Εμείς, συνέχισε, εκφράσαμε τη θέση μας από την αρχή – αυτό το νομοσχέδιο είναι μόνο η αρχή και δεν είναι το τέλος της πορείας, τώρα ξεκινά η συζήτηση και επί της ουσίας και των σημαντικών πτυχών που θα φέρει η αποκρατικοποίηση αν προχωρήσει σε ότι αφορά τους θεσμούς που έχουμε ενώπιον μας.

ΤΟ ΔΗΚΟ, είπε ο Πρόεδρος του, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουμε ως λαός τις επιλογές μας. “Συμφωνούμε με την επαναδιαπραγμάτευση, θέλουμε να διαπραγματευτούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να έχουμε ενώπιον μας και άλλες επιλογές αλλά για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε δεν μπορούμε να το πράξουμε με το πιστόλι στον κρόταφο”, σημείωσε.

Εμείς, συνέχισε, θα συνεχίσουμε να προσπαθήσουμε να περιφρουρήσουμε τα εθνικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά τα θέματα εθνικής ασφάλειας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως πάντα.