Παπαδόπουλος: Ευκαιρία διεκδίκησης αλλαγών η επικαιροποιήση του μνημονίου

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να παραμείνει απλώς παρατηρητής, αλλά να διεκδικήσει βελτιώσεις

Ενόψει της νέας επίσκεψης και αξιολόγησης της Τρόικας και της επικαιροποίησης του Κυπριακού μνημονίου, καλούμε τη Κυβέρνηση, αυτή τη φορά να μην περιοριστεί στο ρόλο του απλού παρατηρητή και να μην αρκεστεί στην απλή επανάληψη και εφαρμογή του μνημονίου, αλλά να διεκδικήσει αλλαγές και βελτιώσεις.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα διεκδικούμε επαναδιαπραγμάτευση και βελτίωση σημαντικών πτυχών του μνημονίου. Διεκδικούμε για παράδειγμα:

• Την προσωρινή χαλάρωση για 2 χρόνια των οδηγιών της ΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενων δάνεια. Δεν ζητάμε προνομιακή μεταχείριση, απλά την ίδια μεταχείριση που τυγχάνουν όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν γίνεται στην Κύπρο της ύφεσης και των εκποιήσεων να έχουμε τις πιο αυστηρές οδηγίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον κόσμο.

• Την αναβάθμιση της διαδικασίας διαμεσολάβησης και αναδιάρθρωσης των δανείων.

• Την αναβάθμιση των εξουσιών του επιτρόπου επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών. Θέλουμε να θεσμοθετηθεί και να γίνει επιτακτικός ο «κώδικας δεοντολογίας» των τραπεζών για να πάψει η αυθαιρεσία και οι τράπεζες να εξαναγκάζονται να τον ακολουθούν και να αναδιαρθρώνουν τα δάνεια του κόσμου.

• Την προστασία της οικογενειακής κατοικίας. Πρέπει να αποφευχθούν οι μαζικές εκποιήσεις ακινήτων την ίδια ώρα που η οικονομία μας διέρχεται μια βαθύτατη ύφεση και κανένας δανειζόμενος, ακόμη και σε περίπτωση που το θέλει, δεν μπορεί να βρει αγοραστή για να πουλήσει το σπίτι του και να εξοφλήσει τα δάνεια του.

• Να τεθεί ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ έτσι ώστε επιτέλους να σταματήσει η κατάρρευση του σημερινού συστήματος υγείας της χώρας μας.

• Να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας από τους 6 στους 9 μήνες.
• Να περιληφθούν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο μέτρα ανάπτυξης και στήριξης των Κυπριακών επιχειρήσεων.

Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να βγει από ύφεση μόνο με περικοπές δαπανών και η Κύπρος δεν πρόκειται ν’ αποτελέσει εξαίρεση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει τις προσπάθειες επανεκκίνησης της Κυπριακής οικονομίας, ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους, όμως δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην Κυβέρνηση.

Απαιτούμε επαναδιαπραγμάτευση και βελτίωση του μνημονίου.

Απαιτούμε υπεύθυνη διεκδίκηση για την Κύπρο και το λαό της.