Παπαδόπουλος: Εμείς λέμε να μην αποφασίσει η κ. Γιωρκάτζη για τη διαχείρηση της Λαικής

Δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών:

«Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι πιο ανήσυχος μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών και των νέων καταγγελιών που ακούσαμε από διάφορες πλευρές εναντίων της Αρχής Εξυγίανσης αλλά και άλλων προσώπων. Μετά την παραίτηση της διαχειρίστριας της τέως Λαϊκής και τις δικές τις καταγγελίες για την καθυστέρηση στην προώθηση νομικών διαδικασιών εναντίον του κ. Βγενόπουλου, προστίθενται, σε αυτές τις καταγγελίες και καταγγελίες για σύγκρουση συμφερόντων της κ. Γιωρκάτζη και συγγενικού της προσώπου.

Ως Δημοκρατικό κόμμα θεωρούμε ότι αυτές οι καταγγελίες είναι ιδιαίτερα σοβαρές και θα πρέπει να εξεταστούν από τους αρμόδιους θεσμούς και τις αρμόδιες αρχές. Όμως σήμερα διαπιστώσαμε και νέες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Καταγγελίες στο πρωτοσέλιδο για παράδειγμα της εφημερίδας Ο Φιλελεύθερος, όπου γίνεται λόγος για ενδιαφέρον επενδυτών για να αγοράσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά δεν βρήκαν καμία απολύτως ανταπόκριση. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο αυτό το γεγονός, ότι δύο χρόνια μετά τις δραματικές εξελίξεις του Μαρτίου του 2013, η τέως Λαϊκή Τράπεζα βρίσκεται ακόμη σε εξυγίανση.

Σήμερα ακούσαμε καταγγελίες ότι η Λαϊκή Τράπεζα ενδεχομένως να έχασε από την αξία των περιουσιακών της στοιχείων 350 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς ζητούμε να δοθούν εξηγήσεις ποιος ευθύνεται για αυτή την δραματική μείωση στην αξία των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας, αν πράγματι έτσι έχουν τα πράγματα.

Γιατί, αν πράγματι έτσι έχουν τα πράγματα σημαίνει ότι οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής, μετά που πλήρωσαν δισεκατομμύρια για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις του κράτους, με τα λάθη των τραπεζιτών τώρα, βλέπουν μπροστά στα μάτια τους, η δική τους περιουσία να μειώνεται λόγω της κακοδιαχείρισης της Λαϊκής Τράπεζας.

Σημειώνουμε για ακόμα μια φορά ότι δύο 2 χρόνια μετά το κούρεμα καμία ποινική υπόθεση δεν έχει καταχωρηθεί από το κράτος εναντίων του κ. Βγενόπουλου ή και άλλων που ευθύνονται για την κακοδιαχείριση στη Λαϊκή Τράπεζα.

Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που εμείς ως Δημοκρατικό κόμμα δεν πρόκειται να μείνουμε στα λόγια.

Την Πέμπτη θα καταχωρήσουμε πρόταση νόμου στην Βουλή για να τροποποιηθεί ο περί εξυγίανσης νόμος, για να δοθεί ο έλεγχος της Λαϊκής Τράπεζας στους πιστωτές και στους καταθέτες. Θα εισηγηθούμε όπως υπάρχει δικαίωμα στους πιστωτές να συγκαλέσουν από μόνοι τους Γενική Συνέλευση των πιστωτών για επιλέξουν εκκαθαριστή ή να γίνει μια άλλη διευθέτηση μέσα στα πλαίσια του περί εξυγίανσης νόμου για να τους δοθούν μετοχές κατά αναλογία της κατάθεσης τους που έχει κουρευτεί ή κατά αναλογία των δικαιωμάτων που έχουν οι πιστωτές.

Με αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν τον έλεγχο της Λαϊκής Τράπεζας, γιατί από αυτά που ακούσαμε σήμερα φαίνεται ότι αυτοί που μέχρι σήμερα διαχειρίζονταν την Λαϊκή Τράπεζα δεν έχουν πείσει, για την ικανότητα τους να διαχειριστούν αυτή την περιουσία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εμείς λέμε να μην αποφασίσει η κ. Γιωρκάτζη, να μην αποφασίσει κανένας άλλος για το ποιοι θα διαχειρίζονται και ποιοι θα συμβουλεύουν την Λαϊκή Τράπεζα. Αυτό πρέπει να το αποφασίσουν οι πιστωτές και οι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας. Εκείνοι είναι που έχουν να κερδίσουν από την καλύτερη διαχείριση της περιουσίας τους, γιατί οι μόνοι μέχρι σήμερα που έχουν πληρώσει τα λάθη άλλων είναι οι κουρεμένοι καταθέτες και οι πιστωτές της Λαϊκής.

Το κράτος χρωστά χρήματα στην Λαϊκή Τράπεζα. Οι καταθέτες πλήρωσαν δισεκατομμύρια για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις του Κράτους και τα λάθη των τραπεζιτών».