Παπαδόπουλος: Δεν πρέπει να συνεχιστούν οι υπερβολές και η κινδυνολογία

Απομαγνητοφωνημένες οι δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ και προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλα Παπαδόπουλου:

Νικόλας Παπαδόπουλος: “Συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση που ξεκίνησε επί των νομοσχεδίων, τα οποία παρουσίασε η εκτελεστική εξουσία και αφορούν το γνωστό ζήτημα της αλλαγής του τρόπου διεξαγωγής των εκποιήσεων.

Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία οι κοινοβουλευτικές ομάδες να παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους, τις προτάσεις τους για τη βελτίωση των επίμαχων νομοσχεδίων και αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες.

Όπως έχουμε πληροφορηθεί, έχουν αποδεχθεί οι δανειστές μας να μεταφερθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της Ολομέλειας την ερχόμενη Παρασκευή για να μας δοθεί και περισσότερος χρόνος να εξετάσουμε περαιτέρω όλες τις εισηγήσεις, όλες τις προτάσεις και τα νομοσχέδια στο βάθος και στην έκταση που απαιτείται από τη σοβαρότητα των ζητημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.”

Ερώτημα: Εσείς ως Δημοκρατικό Κόμμα, δηλώνετε ικανοποιημένος από την εξέλιξη και θεωρείτε ότι υπάρχει έδαφος να κατατεθούν κοινές τροπολογίες από τα κόμματα και να ψηφιστούν;

Νικόλας Παπαδόπουλος: “Εμείς σημειώνουμε ότι ήταν εποικοδομητική η σημερινή συζήτηση γιατί αναλύθηκαν σε έκταση οι θέσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να μεταφέρουμε κάποιες απόψεις και εισηγήσεις στην εκτελεστική εξουσία και ελπίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Να βρεθούν, δηλαδή, εκείνες οι συγκλίσεις που θα μας επιτρέψουν να διαμορφώσουμε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ψήφιση νομοσχεδίων, που θα επιτυγχάνουν τους επιθυμητούς στόχους: Να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά να προστατεύσουμε και τον κόσμο.

Και επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά, ως Δημοκρατικό Κόμμα, αυτό που εμείς επιζητούμε με τις δικές μας τις προτάσεις είναι διαφυλάξουμε την ισορροπία της σχέσης τράπεζας και δανειζόμενου, να προστατεύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, αλλά και ευρύτερα την κυπριακή οικονομία από τις μαζικές εκποιήσεις, οι οποίες θα επιδεινώσουν την ύφεση, θα αυξήσουν την ανεργία και θα διαφοροποιήσουν δυσμενώς τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας.”

Ερώτημα: Θα πάτε με ξεχωριστές τροπολογίες ή θα καταβληθεί προσπάθεια για κοινές τροπολογίες;

Νικόλας Παπαδόπουλος: “Δεν μπορώ σε αυτό το στάδιο να σας απαντήσω, θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες.”

Ερώτημα: Οι Επιτροπές πότε θα συνεδριάσουν ξανά;

Νικόλας Παπαδόπουλος: “Την Τρίτη θα συνεδριάσουν για ακόμη μια φορά οι Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών και ανάλογα με τις εξελίξεις θα δούμε κατά πόσο θα γίνουν και άλλες συνεδρίες.”

Ερώτημα: Εκκρεμούν ακόμα τρία νομοσχέδια..

Νικόλας Παπαδόπουλος: “Οι προτάσεις περιλαμβάνουν και τα άλλα νομοσχέδια. Υπάρχουν εισηγήσεις για τροπολογίες και στα άλλα νομοσχέδια.”

Ερώτημα: Πως κρίνετε τις δύο νέες αλλαγές, που έφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κυρίως αυτήν με τα χρονοδιαγράμματα, ότι -δηλαδή- θα μηδενίζεται ο χρόνος καθυστέρησης από την ημερομηνία εφαρμογής;

Νικόλας Παπαδόπουλος: “Δεν θέλω να σχολιάσω αυτήν τη στιγμή, οποιεσδήποτε αλλαγές ή εισηγήσεις. Συνεχίζεται η συζήτηση και θα σχολιάσουμε στο τέλος όταν θα δούμε τα τελικά κείμενα.”

Ερώτημα: Κύριε Παπαδόπουλε, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον κόσμο, το αντιλαμβάνεστε κι΄ εσείς… Ήθελα να ρωτήσω για την πτυχή που αφορά στη διαγραφή του υπολοίπου. Φαίνεται να δίνεται μεγάλος αγώνας σ` αυτό και όλα τα κόμματα έχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Εσείς ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών πιστεύετε ότι είναι εφικτό να γίνει ή αντιμετωπίζουμε τις βουλές της Τρόικας και θα έχουμε πρόβλημα με αυτήν την πτυχή;

Νικόλας Παπαδόπουλος: “Υπάρχουν διάφορες προτάσεις και να μου επιτρέψετε αυτήν τη στιγμή να μην σχολιάσω συγκεκριμένες ή επιμέρους προτάσεις.

Αυτό που εγώ θέλω να σημειώσω και να τονίσω είναι ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι υπερβολές από όλες τις πλευρές. Σίγουρα θα πρέπει να συζητάμε και ο καθένας να παραθέτει τα δικά του επιχειρήματα και να αναδεικνύει τα ζητήματα, τα οποία είναι για εκείνον σημαντικά, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται η κινδυνολογία.

Δεν πρέπει να παίζουμε με τη φωτιά, γιατί αυτό το κάναμε στο παρελθόν και κάηκε ολόκληρη η Κύπρος.

Δεν πρέπει να συνεχιστούν οι υπερβολές και η κινδυνολογία, που αναπτύχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Δεν υπάρχει κίνδυνος “κουρέματος”, όπως κάποιοι θέλουν να το παρουσιάζουν. Δεν είναι τόσο δραματικά τα πράγματα.

Έχουμε καθήκον και δεν το υποτιμούμε αυτό το καθήκον να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις και με τις υποχρεώσεις μας στο μνημόνιο.

Σίγουρα δεν θέλουμε να ερχόμαστε σε σύγκρουση με την Τρόικα, αλλά δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους δραματικούς κινδύνους, που κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν. Θέλουμε να συμμορφωθούμε, δεν λέμε ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις από τη μη συμμόρφωση, αλλά να μην είμαστε υπερβολικοί.

Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές μπροστά μας, εξάλλου, αυτό φάνηκε και από τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών.

Ενώ αρχικά μας λέχθηκε ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα, ξαφνικά βρέθηκαν τρία νέα νομοσχέδια και ακόμα συζητάμε για αλλαγές επί των νομοσχεδίων.”

Ερώτημα: Κάτι διευκρινιστικό για την πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος όσον αφορά τη διαγραφή της επιφυλασσόμενης τιμής…

Νικόλας Παπαδόπουλος: “Σας είπα και προηγουμένως ότι δεν θέλω να μπω σε συζήτηση επιμέρους εισηγήσεων…”

Ερώτημα: Να μας το διευκρινίσετε. Εσείς ζητάτε να απαλειφθεί το 50% ή να καθοριστεί άλλο υψηλότερο ποσοστό από το 50%;

Νικόλας Παπαδόπουλος: “Βάλαμε εναλλακτικές εισηγήσεις γιατί θεωρούμε ότι αυτό που προτείνεται, ενδεχομένως, να πρέπει να επανεξεταστεί, αλλά επιτρέψετε μου να μην σχολιάσω λεπτομέρειες επιμέρους προτάσεων.”

Ερώτημα: Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει μια διάθεση από τα κόμματα “να αλλάξουν τα φώτα του νομοσχεδίου”… Θα “αλλάξετε τα φώτα του νομοσχεδίου”, αλλά η φιλοσοφία θα παραμένει η ίδια;
Νικόλας Παπαδόπουλος:
“Οι χαρακτηρισμοί είναι δικοί σας.
Σας είπα και προηγουμένως δεν θέλω να χαρακτηρίσω ούτε τα νομοσχέδια, ούτε τις δικές μας προσπάθειες. Αυτό που -επαναλαμβάνω- τουλάχιστον εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα επιδιώκουμε είναι από τη μία να βρούμε τους τρόπους να συμμορφωθούμε με τις υποχρεώσεις μας, αλλά από την άλλη να διαφυλάξουμε, αυτά που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε.”