Παπαδόπουλος:Το δικαιότερο θα ήταν να υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο και το ίδιο όριο να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις

Δηλώσεις Προέδρου Επιτροπής Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο πρόεδρος της, Νικόλας Παπαδόπουλος, προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, της αποπαγοποίησης θέσεων και του διορισμού Εφόρου Φορολογίας.

Θέμα: Ο περί Φορολογίας Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμος του 2014.

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών την πρόταση της κυβέρνησης για να αλλάξει η φορολογία των ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι από πέρσι ήταν δέσμευση της κυβέρνησης να επανέλθει, έτσι ώστε η φορολογία των ακινήτων να γίνει δικαιότερη, καθώς όλοι γνωρίζουμε και όλοι βιώσαμε την ευρύτερη αντίδραση της κοινωνίας από τη φορολογία που επιβλήθηκε (πέρσι) υπό το βάρος του μνημονίου. Και ζητούσαμε να επανεξεταστούν κάποια βασικά ζητήματα που προκύπτουν από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, έτσι ώστε να μειωθούν τα φορολογικά βάρη ιδιαίτερα στις ευάλωτες τάξεις του πληθυσμού.

Η εισήγηση, που μας έρχεται, προνοεί την υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή σε αντίθεση με το τι γινόταν πέρσι.

Ο κάθε ιδιοκτήτης θα πληρώνει 1‰ (τοις χιλοίς) πάνω στην αξία της περιουσίας του με αξίες της 1ης Ιανουαρίου του 2013 και θα εξαιρεθούν οι ιδιοκτήτες που το σύνολο της περιουσίας τους δεν θα ξεπερνά τις €200,000.

Ο δημοσιονομικός στόχος του κράτους με τη νέα φορολογία είναι ότι θα εισπραχθούν τα ίδια χρήματα -όπως εισπράχθηκαν και πέρσι-, δηλαδή, να ξεπεράσουν τα €100 εκ., καθώς αυτό το ποσό βρίσκεται και υπολογίζεται στα έσοδα του κράτους με βάση το μνημόνιο.

Όπως μας έχει πληροφορήσει ο υπουργός Εσωτερικών, έχουν προστεθεί στο σύστημα περίπου 299,000 νέα ακίνητα, έτσι ώστε να μειωθεί το ποσό, που θα πληρώνουν οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες, καθώς θα διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Από την άλλη φαίνεται να αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό και επομένως θα εξαιρεθούν από την καταβολή της φορολογίας περισσότεροι φορολογούμενοι σε σχέση με το τι έγινε πέρσι.

Στη βάση των όσων μας έχουν λεχθεί, είναι γεγονός ότι απλοποιείται το σύστημα από τον ενιαίο συντελεστή. Όμως, προκύπτουν και πολλά ερωτηματικά σε σχέση με το κατά πόσο επιτυγχάνεται ο στόχος της δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών.

Καθώς δεν θα πληρώσουν τις ίδιες φορολογίες κάποιοι που έχουν περιουσίες μεγάλης αξίας, αλλά ενδεχομένως να πληρώσουν περισσότερο φόρο οι φορολογούμενοι που αυτήν τη στιγμή κατέχουν ακίνητα, των οποίων η αξία κυμαίνεται μεταξύ μισού και €1,5 εκ.

Επίσης, εγείρεται ένα ερώτημα κατά πόσο είναι δίκαιο ένας φορολογούμενος που κατέχει ακίνητα αξίας λιγότερης των €200,000 να μην πληρώνει καμία φορολογία, ενώ ένας άλλος φορολογούμενος που έχει ακίνητα αξίας €210,000 να πληρώνει κανονικότατα ολόκληρη τη φορολογία.

Το δικαιότερο θα ήταν να υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο και το ίδιο όριο να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις.

Επομένως, έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει αυτές τις ανησυχίες, αυτούς τους προβληματισμούς και να δούμε κατά πόσο υπάρχει οποιονδήποτε περιθώριο να εργαστούμε στη βάση νέων σεναρίων, που θα καταστήσουν ακόμη πιο δικαιότερη αυτήν τη φορολογία. Διότι, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να επαναληφθεί -αυτό που έγινε πέρσι- να επωμιστούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι ένα χαράτσι, το οποίο πιέζει σήμερα και θα συνεχίσει να πιέζει τα κυπριακά νοικοκυριά σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο».

Ερώτηση: Το νομοσχέδιο, προγραμματίζεται να οδηγηθεί την Πέμπτη ενώπιον της Ολομέλειας. Θα πάει τελικά;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Η επιδίωξη θα είναι να ολοκληρωθούν όλες οι διαβουλεύσεις και να καταλήξουμε σε μια τελική εισήγηση μέχρι την Πέμπτη, καθώς πρέπει να ειδοποιηθούν οι φορολογούμενοι, θα πρέπει να κοινοποιηθούν και να ταχυδρομηθούν οι ειδοποιήσεις επιβολής φορολογίας αν είναι προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα, που έχουν καθοριστεί από το σχετικό νομοσχέδιο.»

Ερώτημα: Ένα από τα σενάρια που εξετάζετε είναι να αυξηθεί το αφορολόγητο ποσό;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες αυτήν τη στιγμή, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά θα είναι αντικείμενο των διαβουλεύσεων, που θα επιδιώξουμε να έχουμε μαζί με το υπουργείο Οικονομικών σε μιαν προσπάθεια να καταλήξουμε σε μία τελική και συμφωνημένη εισήγηση.»

Ερώτημα: Θα ξαναδείτε το θέμα στην Επιτροπή Οικονομικών;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Θα συζητηθεί και αύριο στην Επιτροπή Οικονομικών, αλλά χωρίς τους καλεσμένους. Σε επίπεδο Επιτροπής.»
Θέμα: Αποπαγοποίηση επιλεγμένων παγοποιημένων θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για σκοπούς εύρυθμης λειτουργίας κρίσιμων υπηρεσιών.

Ερώτημα: Τι έγινε με το θέμα της αποπαγοποίησης των κενών θέσεων;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Συνεχίστηκε και σήμερα η συζήτηση για την εισήγηση της αποπαγοποίησης συγκεκριμένων προαγωγών στη Δημόσια Υπηρεσία και στην ευρύτερη Δημόσια Υπηρεσία. Παραμένουν, όμως, κάποιοι προβληματισμοί γιατί γίνονται επιλεγμένες προαγωγές.

Έχουμε ζητήσει (τουλάχιστον κάποιες κοινοβουλευτικές ομάδες) να μας ενημερώσει η κυβέρνηση ποιο είναι το ευρύτερο σχέδιο για όλες τις προαγωγές και όχι μόνο για τις συγκεκριμένες. Καθώς, οι επιλεγμένες προαγωγές μπορεί να οδηγήσουν στην αυθαιρεσία ή σε προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων υπαλλήλων στη Δημόσια Υπηρεσία.

Θέλουμε να γνωρίζουμε, εάν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο, συνολικό σχέδιο μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας και κατά πόσο οι συγκεκριμένες προαγωγές προκύπτουν ή εμπίπτουν σε αυτό το σχέδιο.

Όταν ακριβώς θα έχουμε αυτές τις απαντήσεις, θα είμαστε σε καλύτερη θέση να αποφασίσουμε σε σχέση με το εάν πρέπει να αποδεσμευτούν, να αποπαγοποιηθούν σε πρώτη φάση κάποιες προαγωγές και σε δεύτερη φάση οι υπόλοιπες.

Ερώτημα: Κύριε Παπαδόπουλε, μιλάμε μόνο για προαγωγές, επειδή υπάρχει και μία κατηγορία που είναι πρώτου διορισμού;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Μιλάμε μόνο για προαγωγές.»

Ερώτημα: Οι πρώτου διορισμού έχουν απορριφθεί;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Αύριο θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και θα δούμε κατά πόσον έχουμε οποιαδήποτε επιπρόσθετη ενημέρωση από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών.

Απλά, επειδή έχουμε ζητήσει και τις ειδικές μελέτες, που έχουν γίνει από την Παγκόσμια Τράπεζα, θέλουμε να τις έχουμε στα χέρια μας πριν πάρουμε αποφάσεις.»

Ερώτημα: Κύριε Παπαδόπουλε, μία διευκρίνιση. Για το θέμα του πρώτου διορισμού έχουν απορριφθεί ή θα συζητηθούν σε άλλη συνεδρία;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

« Οι θέσεις πρώτου διορισμού πρέπει να αποπαγοποιηθούν από τη Βουλή και υπάρχει ξεχωριστή ειδική πρόνοια στον προϋπολογισμό για τις θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής.

Τώρα μιλάμε μόνο για τις θέσεις προαγωγής, επειδή για τις θέσεις πρώτου διορισμού, συνεπάγεται ότι υπονοούν τη δημιουργία νέων θέσεων, την πρόσληψη επιπρόσθετων δημοσίων υπαλλήλων.»

Ερώτημα: Μέσα στις θέσεις των 782, πόσες είναι οι προαγωγές;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Εμείς αυτήν τη στιγμή μιλάμε μόνο για τις θέσεις προαγωγής. Όχι για τις θέσεις προαγωγής και πρώτου διορισμού.
Σ’ αυτό, που ενδεχομένως αναφέρεστε είναι στις διευθυντικές θέσεις. Ναι τις διευθυντικές θέσεις τις βλέπουμε με διαφορετικό φακό.»

Ερώτημα: Στον τομέα της εκπαίδευσης, εξακολουθούν να είναι θέσεις διευθυντών και βοηθών διευθυντών;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Ναι, στην εκπαίδευση μιλάμε μόνο για διευθυντές και βοηθούς διευθυντές».
Θέμα: Διορισμός Εφόρου Φορολογίας και δύο (2) Βοηθών Εφόρων Φορολογίας.

Ερώτημα: Το θέμα του Εφόρου Φορολογίας, το συζητήσατε;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Μάλιστα. Ενόψει των δημοσιευμάτων, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, έχουμε ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών να διερευνηθούν αυτές οι καταγγελίες και να ενημερωθεί η Επιτροπή Οικονομικών για όλα τα πραγματικά γεγονότα και δεδομένα πριν να λάβουμε οποιεσδήποτε αποφάσεις.

Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών έχει αναλάβει την ευθύνη να διερευνήσει όλες τις καταγγελίες, που έχουν κοινοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών και να επανέλθει με συγκεκριμένες εισηγήσεις.»

Ερώτημα: Θα προλάβετε να αποφασίσετε πριν κλείσει η Βουλή;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από τον υπουργό Οικονομικών».