Παπαδόπουλος:Η στρατηγική του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, έχει αποτύχει

Δήλωση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος  Νικόλα Παπαδόπουλου

Έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες από την υπογραφή της Συμφωνίας Αναστασιάδη – Έρογλου.

Τα γεγονότα και οι εξελίξεις των τελευταίων αυτών μηνών, επιβεβαιώνουν ότι οι επιφυλάξεις και εκτιμήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος σχετικά με τη Συμφωνία αυτή και τους πολλούς κινδύνους που περιέχει, ήταν ορθές.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται περίτρανα πως η στρατηγική του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, έχει αποτύχει. Ήταν επόμενο.

Ήταν από την πρώτη στιγμή σαφές και ξεκάθαρο ότι με τη Συμφωνία/Κοινό Ανακοινωθέν του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Έρογλου, η Τουρκική πλευρά πέτυχε τις περισσότερες από τις διαχρονικές επιδιώξεις της πριν καν αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου σκλήρυνση της απαράδεκτης, προκλητικής και, ασφαλώς, καταδικαστέας αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, η οποία δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αξιοποιεί τη διαπραγματευτική διαδικασία – που άρχισε πάνω σε μια κάκιστη και κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη βάση – και:

< να προβαίνει σε προτάσεις εθνικού ξεκαθαρίσματος.

<  να εντείνει τις προκλητικές ενέργειές της – με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την πολύμηνη παραμονή του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ και την ανάρτηση στα Ηνωμένα Έθνη της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας-ψευδοκράτους για υφαλοκρηπίδα – και να καταγγέλλει τις νόμιμες συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικές χώρες αναφορικά με την ΑΟΖ, τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

< να αξιοποιεί τη λεγόμενη «χιαστή διαδικασία» και να αλωνίζει διεθνώς με στόχο την αναβάθμιση και αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τους τελευταίους τέσσερεις μήνες ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής κ. Οζερσάι επισκέφτηκε τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, τη Μόσχα, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Στοκχόλμη, ενώ, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους κ. Νάμι επισκέφτηκε το Λευκό Οίκο, το State Department, τις Βρυξέλες, το Βερολίνο και τη Σαουδική Αραβία.

< να επιδίδεται σε μια διεθνή εκστρατεία συκοφάντησης της ελληνοκυπριακής πλευράς, σε μια προσπάθεια να μας επιρρίψει την ευθύνη για το αδιέξοδο και να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι η τουρκική πλευρά είναι εποικοδομητική και
παρά τις «γενναιόδωρες προσφορές» της πλευράς μας, η τουρκική πλευρά αρνείται επίμονα να καταθέτει προτάσεις ή να συζητήσει τις κρισιμότερες πτυχές του Κυπριακού που ενδιαφέρουν πρωτίστως την Ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως η ασφάλεια, η αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων, η επιστροφή των προσφύγων, η αποχώρηση των εποίκων, το περιουσιακό και το εδαφικό.

Με δεδομένη αυτή την απαράδεκτη τουρκική στάση, η στρατηγική του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό οδηγεί σε ένα άκρως αρνητικό δίλημμα:

Είτε θα βαφτίσει ως «προτάσεις» τις απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές διακηρύξεις του κ. Έρογλου στις διαπραγματεύσεις και στην επικοινωνιακή εκστρατεία του και θα προχωρήσει σε ένα επικίνδυνο «πάρε-δώσε» με την τουρκική πλευρά η οποία ουσιαστικά πήρε τα περισσότερα απ’ όσα ήθελε,

είτε θα αναμένει να οδηγηθεί η διαδικασία σε αδιέξοδο ελπίζοντας ότι δεν θα επιρριφθεί στην πλευρά μας η ευθύνη για αυτό.

Μπροστά σε αυτή την αποτυχία της στρατηγικής Αναστασιάδη στο Κυπριακό, το Δημοκρατικό Κόμμα προβάλλει την επιτακτική ανάγκη για συλλογική χάραξη νέας στρατηγικής έτσι ώστε:

• να απεγκλωβιστούμε από τη Συμφωνία/Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου και τις πολλές ασάφειές της.

• να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα καταθέσουμε αναλυτικά τις απόψεις και εισηγήσεις μας στην επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.