Παπαδάκης: Για άλλη μια φορά διασύρεται το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Για άλλη μια φορά διασύρεται το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα «χρυσά» διαβατήρια, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, γινόμαστε μάρτυρες ενός διεθνούς διασυρμού του ονόματος της πατρίδας μας, λόγω της ευκαιριακής αντίληψης, για την ανεξέλεγκτη αξιοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου, που αφορά την παραχώρηση κυπριακών και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκών διαβατηρίων.

Να υπενθυμίσουμε ότι, από το 2016, καλούσαμε την Κυβέρνηση να θέσει αυστηρά μέτρα και κανονισμούς για την αξιοποίηση του μέτρου αυτού, με νενομισμένο τρόπο, στα πλαίσια της προσπάθειας για ανάκαμψη της οικονομίας μας, λόγω και της τεράστιας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζαμε.

Αντ’ αυτού, δόθηκαν διαβατήρια σε ύποπτους αλλά και διεθνώς παράνομους «επενδυτές». Μάλιστα τότε, είχαμε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, για τον «χαλαρό» τρόπο έκδοσης «χρυσών» διαβατηρίων σε ανθρώπους, οι οποίοι διακινούσαν μαύρο χρήμα ή ακόμη είχαν σχέση και με την τρομοκρατία.

Όλα αυτά, προφανώς, έγιναν με σκοπό να επωφεληθούν οι ολίγοι και οι εκλεκτοί, θυσιάζοντας έτσι το καλό της πατρίδας μας.

Υπενθυμίζουμε επίσης, τα ερωτήματα που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τον Δεκέμβριο του 2018.

Φαίνεται ότι, ακόμη και η αλλαγή των όρων και κανονισμών για την έκδοση των διαβατηρίων αυτών, δεν είναι αρκετά για να αποκαταστήσουν το όνομα της χώρας μας. Η ζημιά πλέον έχει ήδη γίνει. Παράλληλα, στις προηγούμενες κατηγορίες κατά της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, προστίθεται κι αυτό.

Συνέπεια της ζημιάς αυτής είναι το γεγονός ότι, αυτό το μέτρο, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σταθερό και συνεχές αιμοδότη για την Κυπριακή οικονομία, θα αναγκαστούμε να το περιορίσουμε – κατά πολύ – με αρνητικά αποτελέσματα για την ίδια την χώρα μας.