Παπαγεωργίου: Προχωρούν πολύ καλά οι έρευνες για την οικονομία

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου, δήλωσε ότι οι οι έρευνες όσον αφορά την οικονομία προχωρούν αρκετά καλά.

«Στα σίγουρα, εάν είχαμε και τους ειδικούς που θα μας βοηθούσαν σε αυτή την κατεύθυνση θα ήμασταν πολύ πιο αποτελεσματικοί. Ωστόσο, γίνονται πολλά και λέγονται λιγότερα. Δεν είναι ορθό και φρόνιμο όλα όσα κάνουμε να βγαίνουν στα ΜΜΕ. Πρέπει να μας εμπιστευτεί ο κάθε ένας για να κάνουμε τη δουλειά μας με το καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί κάποια πράγματα τα οποία βγαίνουν στα ΜΜΕ δυνατό να προκαλέσουν ζημιά στις διεξαγόμενες εξετάσεις», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση αν έχουν ληφθούν τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αν έχουν ζητηθεί στοιχεία και από άλλες υπηρεσίες, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι πολύ σύντομα θα ληφθεί απόφαση σε ό,τι αφορά τον οίκο ή τα πρόσωπα τα οποία θα έρθουν αρωγοί στις προσπάθειες της Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας για να διερευνήσουν αποτελεσματικά αυτή την υπόθεση.

«Τα άλλα στοιχεία – πληροφορίες, νομίζω δεν ενδείκνυται να προχωρήσουμε σε αποκάλυψη. Οι ανακριτές ενημερώνουν και την ηγεσία και το Γενικό Εισαγγελέα και ότι κρίνεται αναγκαίο ότι θα πρέπει να γίνει, γίνεται με το ταχύτερο δυνατό τρόπο και ρυθμό, αλλά και επαγγελματικά θα έλεγα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να οδηγηθεί η πρώτη υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου, ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε ότι είναι πρόωρο να τοποθετηθεί για το χρόνο.

«Πηγαίνουν οι έρευνες πάρα – πάρα πολύ καλά. Ο στόχος μας ήταν να πήγαιναν πολύ πιο γρήγορα. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό το πράγμα. Ωστόσο, προχωρούμε με σταθερά βήματα», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν οι μάρτυρες δίνουν στοιχεία στους ανακριτές ή προσπαθούν να αποκρύψουν στοιχεία, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι οποιοσδήποτε γνωρίζει κάτι για τις συνθήκες του οποιουδήποτε αδικήματος, περιλαμβανομένων και των αδικημάτων που αφορούν την οικονομία του τόπου, έχει την υποχρέωση να έρθει σε αστυνομικό σταθμό, αλλά δεν έχει υποχρέωση να απαντήσει.

«Δυστυχώς. Το ίδιο δικαίωμα έχουν όλοι ανεξαίρετα. Ωστόσο, θα έλεγα ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, στη μεγάλη πλειοψηφία, ναι, δίδουν καταθέσεις», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι η Αστυνομία αναμένεται να προσεγγίσει και πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Παπαγεωργίου είπε: «Όλοι όσοι εμπλέκονται με το άλφα ή το βήτα τρόπο είτε ως μάρτυρες είτε ως ύποπτοι και πιθανόν αύριο ως κατηγορούμενοι».

Σε ερώτηση αν θα ζητήσουν κάποια άλλα στοιχεία από το εξωτερικό, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι έχουν ήδη ζητήσει στοιχεία.

«Έχουμε ήδη ζητήσει και άλλα στοιχεία. Μία ενότητα αφορά και δύο άλλες χώρες σε πολύ μεγάλο βαθμό και είναι αναπόφευκτο να ζητηθούν τα στοιχεία και η συνεργασία των δύο αυτών χωρών», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση αν αναφέρεται σε Ρουμανία και Ρωσία για την εξαγορά των δύο τραπεζών, ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε καταφατικά.

Ερωτηθείς αν δόθηκαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν, ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε ότι υπάρχει συνεργασία με τις δύο αυτές χώρες.

Αθέμιτος πλουτισμός

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά σε ανώτερο αξιωματούχο του κράτους σε σχέση με αθέμιτο πλουτισμό, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι περιήλθε στην αντίληψη της Αστυνομίας από τα δημοσιεύματα.

«Μετά από τα δημοσιεύματα εμείς το ψάξαμε κατά πόσο έφτασε κοντά μας οποιαδήποτε καταγγελία πλην, όμως, διαπιστώσαμε ότι στην Αστυνομία δεν υπάρχει καμιά καταγγελία, καμιά οδηγία από τον Γενικό Εισαγγελέα για να διερευνήσουμε», κατέληξε.