Παμπορίδης και Λακκοτρύπης συμμετείχαν σε Επιχειρηματικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη

«Διερευνώντας διεθνείς επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο ή μέσω της Κύπρου»

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου διοργάνωσαν, στις 30 Νοεμβρίου το βράδυ, στη Νέα Υόρκη, φόρουμ με θέμα «Διερευνώντας διεθνείς επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο ή μέσω της Κύπρου». Κεντρικοί ομιλητές του φόρουμ ήταν ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παμπορίδης. Στο συνέδριο μίλησαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου Δρ. Συμεών Κασσιανίδης για το κυπριακό πρόγραμμα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τις εργασίες του φόρουμ άνοιξε ο Εμπορικός Σύμβουλος της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες κ. Άριστος Κωνσταντίνου. Απηύθυναν χαιρετισμούς ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Γιώργος Μαυρουδής και ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Κύπρου κ. Χάρης Κακκουλής.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Μαυρουδής είπε: «Η συμμετοχή σας αποτελεί μεγάλη απόδειξη του αμοιβαίου ενδιαφέροντος για τη συνεργασία μεταξύ Αμερικανικών και Κυπριακών εταιρειών. Το σημερινό φόρουμ είναι αφιερωμένο στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρονται στην Κύπρο ή μέσω της Κύπρου, η οποία βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων».

«Η Κύπρος αποτελεί ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα κέντρα επενδυτικών ταμείων της Ευρώπης και οι επιχειρηματικές συναντήσεις που θα ακολουθήσουν αποτελούν εξαιρετικό βήμα, και γι΄ αυτό είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσουν σε αυξημένη συνεργασία και εταιρικές σχέσεις» πρόσθεσε.

Ο κ. Κακκουλής τόνισε ότι το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου ανυπομονεί να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ, σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ενέργειας και της υγείας και χαιρέτισε την παρουσία των δύο Υπουργών στη Νέα Υόρκη.

Στην ομιλία του με θέμα «Κυπριακή Οικονομία και οδηγοί ανάπτυξης», ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αναφέρθηκε στην οικονομία της Κύπρου των τελευταίων επτά χρόνων, η οποία από τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης ύψους -6% το 2013 λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει μια γρήγορη ανάκαμψη και σύμφωνα με τις προβλέπεις θα φτάσει το 3.6% το 2017.

«Στην ερώτηση που μας θέτουν πολλοί για το πώς κατάφερε η Κύπρος να ξεφύγει γρήγορα από την ύφεση», είπε ο κ. Υπουργός, «είναι ότι στοιχηματίσαμε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και το πετύχαμε.» Μεταξύ των κύριων πλεονεκτημάτων, ο κ. Λακκοτρύπης, έθεσε το ανθρώπινο δυναμικό της, τη γεωστρατηγική της θέση, το σύγχρονο και διαφανές νομικό και φορολογικό πλαίσιο, το εκτενές δίκτυο 62 συμβάσεων περί διπλής φορολογίας, τον εταιρικό φόρο 12.5%, την πρόσφατη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, την υψηλή ποιότητα ζωής και το χαμηλό ποσοστό εγκλημάτων.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο τουριστικό προϊόν που προσφέρει η Κύπρος, η οποία προσελκύει κάθε χρόνο και περισσότερους επισκέπτες. Παράλληλα, σημείωσε, ότι η Κυβέρνηση έχει καθορίσει τη στρατιωτική αναδιάρθρωση του τουρισμού μέχρι το 2030 και εξήγησε τη σκοπιμότητα της σύστασης Υφυπουργείου Τουρισμού καθώς και το προωθούμενο νομοσχέδιο περί του νέου επενδυτικού πλαισίου για τον τουρισμό με μείωση της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης.

Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στις εξαγωγές που καταγράφουν αύξηση τα τελευταία χρόνια, την Κυπριακή ναυτιλία η οποία, όπως δήλωσε, έχει τον 3ον μεγαλύτερο στόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατέχει την 11η θέση του παγκόσμιου στόλου σε ολική χωρητικότητα, καθώς και τα σημάδια βελτίωσης που εμφανίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που έχει η Κύπρος, πολλές διεθνείς εταιρείες την επιλέγουν ως έδρα τους.

«Η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο να καταστεί ένα ενεργειακό κέντρο στην περιοχή. Η μέχρι τώρα ανακαλύψεις ανέρχονται σε 2,000 δις κυβικά μέτρα (bcm). Για να αντιληφθείτε το μέγεθος, η Ευρώπη κατανάλωσε το 2015 420 bcm. Ενώ πολλές χώρες χρησιμοποιούν τα ευρήματα για την εγχώρια κατανάλωση, το κυπριακό αέριο θα εξαχθεί στο μεγαλύτερο μέρος. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Κατά τους επόμενους 12 μήνες οι πολλές δραστηριότητες που θα συμβούν κυρίως στην Κύπρο, αλλά και στη γύρω περιοχή θα μας δώσουν μια ξεκάθαρη ιδέα για τα κοιτάσματα που έχουμε. Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αποτελέσει μια επενδυτική ευκαιρία. Η δημιουργία ενός αγωγού από το τεμάχιο Αφροδίτη στην Αίγυπτο ή αλλού θα είναι μια επιπρόσθετη επένδυση ενός δισεκατομμυρίου» είπε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ενέργειας.

Καταλήγοντας ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Κύπρος προχωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση. «Δεν θέλω να σας δώσω μια ρόδινη εικόνα. Έχουμε ακόμη πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. Η ανεργία εξακολουθεί να ανέρχεται σε 10%, με ακόμη ψηλότερη για τους νέους, και υπάρχουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αλλά πιστεύω ότι έχουμε ακολουθήσει τη σωστή κατεύθυνση και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να την ακολουθούμε».

Ο Υπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παμπορίδης ανάπτυξε το θέμα «Επενδυτικές ευκαιρίες στον Κυπριακό Τομέα Υγείας μετά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής της ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο και το προτεινόμενο νομοσχέδιο ρύθμισης που έχει υποβληθεί στην Κυβέρνηση.

«Η υγεία ούτως ή άλλως βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των επενδυτικών ταμείων παγκοσμίως και η Κύπρος δεν μπορεί να το αγνοεί» τόνισε ο Υπουργός Υγείας. Υπογράμμισε ότι για να μπει η Κύπρος στον χάρτη του ιατρικού τουρισμού θα πρέπει πρώτα να γνωστοποιήσει σε όλους τους επενδυτές τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στον τομέα της υγείας και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια για ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου για την ηλεκτρονική υγεία.

Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Κάνοντας επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός και μέσω της Κύπρου: Ένα παράθυρο ευκαιρίας». Στη συζήτηση έλαβαν μέρος η Ανώτερη Αντιπρόεδρος της NCR κα Ruth Fornell, ο Διευθυντής Nest Investment κ. Mufid Sukkar, ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Χάρης Κακουλλής, και ο Πρόεδρος της Pelaghias LLC κ. Γιώργος Πελαγίας, ενώ συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Νικολάου.

Εξάλλου, σήμερα ο Υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Yale μετά από πρόσκληση του Πρύτανη του, όπου θα δώσει διάλεξη στους φοιτητές, με κύριο θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο στον τομέα της υγείας. Παράλληλα ο κ. Παμπορίδης θα έχει σειρά επαφών με τη Διεύθυνση της Σχολής Δημόσιας Υγείας.