Παμπορίδης: Κάποιοι επιλέγουν να μην βλέπουν το δάσος και να επικεντρώνονται στο δέντρο

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης έδωσε απάντηση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα επιτελεία υποψηφίων σε σχέση με την έκθεση του ΟΑΣΑ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Κάποιοι επιλέγουν να μην βλέπουν το δάσος και να επικεντρώνονται στο δέντρο, αφού λίγο ή πολύ η Έκθεση του ΟΑΣΑ και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου Συστημάτων, δεν είπε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από αυτά που ήταν ήδη γνωστά. Η έκθεση του ΟΑΣΑ διαπιστώνει ότι διαχρονικά «η Κύπρος διαθέτει το μικρότερο ποσοστό των δημόσιων δαπανών της για την υγεία από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ από το 2004 κι εντεύθεν» (σελ. 16 Έκθεσης). Ως εκ τούτου αυτοί που προτρέχουν να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια ας αναλογιστούν τι έπραξαν οι ίδιοι επί δικής τους διακυβέρνησης και μάλιστα σε περιόδους που η Κύπρος ζούσε σε οικονομική ευμάρεια.

Αντίθετα, αναφέρονται μόνο σε «οδυνηρά αποτελέσματα της σκληρής λιτότητας που επέβαλε η απερχόμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού στη Δημόσια Υγεία», παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ειδικά στον χώρο της υγείας, λήφθηκαν μέτρα εκεί και όπου το επέτρεπαν οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που άλλοι επέβαλαν και ότι οι όποιες μειώσεις επήλθαν στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας από το 2012 μέχρι σήμερα, ήταν λόγω των περικοπών στο μισθολόγιο που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, και από εξοικονομήσεις λόγω εξορθολογισμού των διαδικασιών.

Σε κάθε περίπτωση, καλούνται τα επιτελεία και τα πολιτικά κόμματα να διαβάσουν ολόκληρη τη Έκθεση, αφού στις βασικές διαπιστώσεις αναφέρεται ότι «η διακυβέρνηση στον τομέα της υγείας στην Κύπρο δοκιμάζεται επί σχεδόν 30 έτη, αφού η εισαγωγή ενός συστήματος καθολικής κάλυψης, είχε μέχρι σήμερα πολύ περιορισμένη επιτυχία. Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης» (σελ. 14 Έκθεσης) και ότι «με την έλευση της οικονομικής κρίσης δημιουργήθηκε νέα δυναμική για μεταρρυθμίσεις. Μετά το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής του 2013 για την Κύπρο και με τεχνική βοήθεια από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ άλλων, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε, τον Ιούνιο του 2017, σημαντικά νομοσχέδια που προβλέπουν τη σταδιακή θεσμοθέτηση της οικονομικής και διοικητικής αυτονομίας των δημόσιων νοσοκομείων σε βάθος πενταετίας, καθώς και τον καθορισμό ποσοστών εισφοράς και συμμετοχής» (σελ. 15 Έκθεσης).

Ως εκ τούτου, αντί ορισμένοι να αναλώνονται σε ανακοινώσεις που κατ’ επιλογή τα παρουσιάζουν όλα μαύρα στον χώρο της υγείας, ας αναλογιστούν το μερίδιο της ευθύνης τους και ας συμπορευθούν στην υλοποίηση των νομοσχεδίων που η ίδια η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε στις 16 Ιουνίου 2017, ως αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης και επιμονής αυτής της Κυβέρνησης.