Παμπορίδης: Θα τεθούν σε λειτουργία εναλλακτικές λύσεις για τις ανάγκες της Μ.Ε.Θ.

Το Υπουργείο Υγείας θα θέσει σε λειτουργία εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, μετά την αποχώρηση ιατρού που υπηρετούσε στη Μονάδα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας δρ. Γιώργος Παμπορίδης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους εισερχόμενος την τελετή εγκαινίων του Κέντρου Υγείας Λατσιών, ο κ. Υπουργός, κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση δύο ιατρών που υπηρετούν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, καθώς και τις πληροφορίες για σκέψεις για ομαδικές παραιτήσεις γιατρών, σημείωσε: «Οι παραιτήσεις στις οποίες αναφέρεστε είναι η παραίτηση του Βοηθού Διευθυντή αν δεν κάνω λάθος, η οποία έχει ειδοποιηθεί προ 45 ημερών και υλοποιείται 1η Νοεμβρίου. Ήμασταν γνώστες αυτής της παραίτησης και είχε δρομολογηθεί μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Σε ό,τι αφορά στη 2η στην οποία αναφέρεστε, δεν έχω ενημερωθεί ακόμη, αλλά αν αντιλαμβάνομαι σωστά ήταν μια παραίτηση, την οποία είχε ζητήσει ο Διευθυντής της συγκεκριμένης Κλινικής.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όποιοι γιατροί επιθυμούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία, είναι δικαίωμά τους και μπορούν να ασκήσουν αυτό το δικαίωμά τους. Η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των πολιτών, να θέσει σε λειτουργία εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες έχουμε σχεδιάσει και για τις οποίες προετοιμαζόμαστε.Υπάρχουν σχεδιασμοί, εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Μονάδας και των πολιτών».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης της Εντατικής, ο δρ.Παμπορίδης υπογράμμισε ότι «υπάρχει πρόβλημα αποχώρησης στελεχών από την Εντατική, λόγω προβλημάτων στον τρόπο λειτουργίας, τα οποία είναι γνωστά στο Υπουργείο και συνδέονται με διάφορες καταστάσεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και λαμβάνουμε μέτρα για να τα χειριστούμε».

Κληθείς να αναφερθεί συγκεκριμένα στα μέτρα, ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτά θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Σε ερώτηση σχετικά με το ποιες είναι αυτές οι συγκεκριμένες καταστάσεις, με τις οποίες συνδέονται οι αποχωρήσεις των ιατρών, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι αυτές αφορούν στον τον τρόπο λειτουργίας της Εντατικής, τα ωράρια, τις αμοιβές, τη στελέχωση των διοικητικών δομών, αλλά και τις προοπτικές ανέλιξης αυτών που υπηρετούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Είναι πλείστα τα θέματα, τα οποία αφορούν τη διαδικασία της αυτονόμησης για να μην τα αποσχετίζουμε μεταξύ τους, γιατί δεν είναι αποσυνδεδεμένα.Επιχειρούμε, οποιαδήποτε αλλαγή ή προσαρμογή να εντάσσεται στο πλαίσιο της υπό εφαρμογή μεταρρύθμισης», κατέληξε ο δρ.Παμπορίδης.