Παμπορίδης: Έκπληξη για το διάλογο ΠΑΣΥΚΙ μέσω των ΜΜΕ

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Γιώργου Παμπορίδη

Με έκπληξη παρακολουθώ την ΠΑΣΥΚΙ να επιχειρεί να διεξαγάγει διάλογο για τα προβλήματα των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων μέσω του Τύπου, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της ΠΑΣΥΚΙ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Υγείας και θα είχε την ευχέρεια να εγείρει τα όποια ζητήματα στα πλαίσια του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η ΠΑΣΥΚΙ δεν ζήτησε ούτε να με συναντήσει έστω τυπικά για να μου θέσει τα εν λόγω θέματα.

Είμαι βέβαιος ότι τα μέλη της ΠΑΣΥΚΙ που ζουν καθημερινά στο πετσί τους τα όποια προβλήματα, δεν έχουν πρόθεση να συνδράμουν όσους απαξιώνουν καθημερινά και εργολαβικά τα Δημόσια Νοσηλευτήρια. Δεν θέλω να πιστεύω δε, ότι οι εν λόγω δημοσιεύσεις σχετίζονται με τις επικείμενες εκλογές της ΠΑΣΥΚΙ σε λίγες μόλις ημέρες αφού αυτό θα ήταν επικίνδυνα επιπόλαιο.

Έχω απευθυνθεί στην ηγεσία της ΠΑΣΥΚΙ πολλές φορές και σε κάθε τόνο τούς έχω εξηγήσει πως πεποίθησή μου αποτελεί πως κανένα από τα χρονίζοντα προβλήματα των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων δεν μπορεί να επιλυθεί οριστικά μέσα στα ανεπαρκή και ανελαστικά πλαίσια του δημόσιου τομέα, καλώντας τους να προσέλθουν σε ειλικρινή διάλογο για την πλήρη αυτονόμηση διά της ιδρύσεως ανεξάρτητου Αυτονομημένου Οργανισμού Υγείας που θα αναλάβει πλήρως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα των ασφαλισμένων του Δημοσίου.

Δυστυχώς, η ΠΑΣΥΚΙ απέρριψε τη δημιουργία του εν λόγω Οργανισμού και εμμένει στην παραμονή των Νοσηλευτηρίων μας στο Δημόσιο, αγνοώντας πως αυτό ακριβώς είναι η πηγή των περισσοτέρων προβλημάτων που βιώνουν πρωτίστως οι ασθενείς μας αλλά και οι ίδιοι οι επαγγελματίες υγείας του Δημοσίου.

Για άλλη μια φορά, καλώ όλους τους ενδιαφερόμενους όπως, με ειλικρίνεια και χωρίς προαποφασισμένες ανεδαφικές θέσεις, προσέλθουν για να συνδιαμορφώσουμε το πλαίσιο λειτουργίας των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων κάτω από ένα Αυτόνομο Οργανισμό. Γιατί είναι χρέος όλων μας να διασφαλίσουμε ότι η δημόσια υγεία όχι μόνο δεν θα εκλείψει αλλά θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος του τομέα της Υγείας στην πατρίδα μας.