Παιδεία: από το πόθεν, στο πού, στο πώς και στο γιατί

Επέλεξα να παραθέσω τις σκέψεις μου για τις προτάσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη για την Παιδεία με τρόπο που να προσκαλεί τον αναγνώστη να τις αναγνωρίσει ως τη μοναδική διέξοδο από τον κυκεώνα των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών σκανδάλων που ξεδιπλώνονται ανενόχλητα και καθημερινά γύρω μας ως φυσιολογικές και αναμενόμενα ατιμώρητες πρακτικές. Ως μια κοινωνική αναγκαιότητα σε ένα σύγχρονο κράτος που επιδιώκει να κτυπήσει τη διαφθορά στη ρίζα της και ταυτόχρονα, να μετατρέψει την οργή, την απογοήτευση και τον εξευτελισμό που νιώθει ο πολίτης, σε εμπιστοσύνη, ασφάλεια και περηφάνια, ατομική και συλλογική.

Η δημόσια παιδεία που αξίζει στον κάθε απαιτητικό, προοδευτικά σκεπτόμενο πολίτη, αντανακλά ένα αμάλγαμα αρχών και θέσεων οι οποίες αποτελούν τη βάση ενός καθαρού, δίκαιου, δημιουργικού, τολμηρού και συνάμα αποτελεσματικού εκπαιδευτικού οικοσυστήματος. Ενός ζωντανού, συνεχώς εξελισσόμενου και μεταβαλλόμενου οργανισμού που θέτει την αειφορία και την καινοτομία στο επίκεντρό της. Που λειτουργεί συμπεριληπτικά, δημοκρατικά και ανθρωποκεντρικά και που επιδιώκει τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την κοινωνική συνοχή, αλλά και μέσα από τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινωνικής συνείδησης που θα επουλώσει τον βαθιά πληγωμένο κοινωνικό ιστό. Αυτή είναι και η πεμπτουσία της φιλοσοφίας  του Ανδρέα Μαυρογιάννη για την Παιδεία.

Πρόκειται για μια μελετημένη, κοστολογημένη και εφαρμόσιμη επένδυση που καταπολεμά τη συστημική αναπηρία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και που σέβεται και προστατεύει τα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των παιδιών και των νέων, καθώς και τις εξατομικευμένες τους ανάγκες. Είναι μια στρατηγική που επιδιώκει μέσα από το θαυμαστό εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό ανθρώπινο δυναμικό του τόπου, να γκρεμίσει πνευματικούς φράκτες και να υποδεχτεί μυαλά, σώματα και ψυχές λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδικότητά τους, μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις. Που δημιουργεί συνθήκες ώστε ο καθένας και η καθεμιά, εκπαιδευτικός και εκπαιδευόμενος/η, να μπορεί να αφήσει το στίγμα του/της στην κοινωνία. Το πρόγραμμα είναι ένα ταξίδι μέσα από την ταυτότητα και την εξερεύνηση, θέλοντας να προστατεύσει τη φωνή της κάθε επόμενης γενιάς και την ελπίδα της κάθε νέας εποχής.

Όλα τα εργαλεία που προτείνονται σε συνέργεια με την προαγωγή του ατομικού και συλλογικού καλού, τοποθετούν τον άνθρωπο εκεί που του αρμόζει. Στην κορυφή.

Αυτή, είναι η εκπαίδευση που λιγουρεύονται τα παιδιά. Ας τους αφήσουμε να τη γευτούν. Αυτή, είναι η μόρφωση που λαχταρούν τα διψασμένα μυαλά των νέων. Ας τους αφήσουμε να μεθύσουν στην απεραντοσύνη της γνώσης και των δίχως όρια ονείρων. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να ξεφύγουν από και να υπερβούν το αναμενόμενο. Ας τους απαλλάξουμε από το στενό μονοπάτι της καταχρηστικής διάθεσης, του αυταρχισμού, της εξοικονόμησης και της εξετασιοκεντρικής τυπολατρίας.

Ήρθε η στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε τον προορισμό και τη μοίρα των ανθρώπων του τόπου μας. Πιστεύω στη δύναμη και στην ειλικρίνεια των προτάσεων του προγράμματος του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Πιστεύω στην αγνότητα των προθέσεων και στην αποτελεσματικότητα των θέσεων του. Πιστεύω στον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Εμπιστεύομαι την Παιδεία στα χέρια τα δικά του.

Δρ. Άντρη Χατζηανδρέου,

Μουσικός και εκπαιδευτικός