Παιδεία: Αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης και άρση του αδιεξόδου

Με παρεμβάσεις τους, στην τηλεοπτική επομπή του ΡΙΚ, “Πρώτη ενημέρωση”, οι αρμόδιοι φορείς εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα εξευρεθεί λύση για άρση του αδιεξόδου στη Παιδεία.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας, οποίος έχει αναλάβει μεσολαβητική προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες και είχε χθες βράδυ δίωρη συνάντηση με την ηγεσία των οργανώσεων, μιλώντας στην εκπομπή, έκανε λόγο για  προοπτική κατάληξης σε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης-εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Σε ερώτηση εάν υπήρξε βολιδοσκόπηση και στην κυβερνητική πλευρά, ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε σε σχετική προδιάθεση και προοπτική κατάληξης. Τόνισε ότι η αισιοδοξία του πηγάζει από το γεγονός ότι το πλαίσιο συζήτησης προκύπτει μέσα από την υφιστάμενη θεσμοθετημένη διαδικασία.

Στη χθεσινοβραδυνή συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, έγινε ανταλλαγή σημαντικών απόψεων και τέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις, είπε.  Τώρα, πρόσθεσε, είναι θέμα των εκπαιδευτικών οργανώσεων να τις αξιολογήσουν αυτόνομα αύριο το απόγευμα στα συλλογικά τους όργανα.

Χρειάζεται υπομονή, είπε, ώστε οι οργανώσεις να αποφασίσουν το πλαίσιο στο οποίο θα καταλήξουν και να λειτουργήσει θεσμοθετημένα ο διάλογος. Και θεωρώ, πρόσθεσε, ότι θα επιβεβαιώσουν την ανάγκη λειτουργίας του κοινωνικού διαλόγου, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να επαναρχίσει συζήτηση τόσο για τα εργασιακά όσο και τη μεταρρύθμιση στην παιδεία.

Υπογράμμισε δε ότι πέρα από το εργασιακό πλαίσιο, καμία πλευρά δεν μπορεί να τεκμηριώσει άλλη προσέγγιση.

Αυτή, πρόσθεσε, είναι και η μόνη διέξοδος.

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην εκπομπή ανέφερε ότι πρόκειται για σκέψεις και μια πρώτη συζήτηση και όχι προτάσεις της ΣΕΚ για εκτόνωση της κρίσης.

Ο κ.  Φυλακτού είπε ότι το πλαίσιο συζήτησης με την ΣΕΚ, αφορά το θεσμικό διάλογο που πρέπει να διεξάγεται και εδώ και δεκαετίες έχει διασφαλίσει την εργασιακή ειρήνη. Δεν υπάρχει, είπε, εκ προοιμίου συμφωνία, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία της ΣΕΚ δεν ξεφεύγει από τις αρχές του θεσμοθετημένου διαλόγου, τις οποίες έχουν υποστηρίξει και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις στον υπέρτατο βαθμό.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ τόνισε ότι χωρίς αυτό το διάλογο η κυβέρνηση ούτε ένα δευτερόλεπτο δεν μπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει στους εκπαιδευτικούς. Καμία πλευρά, ανέφερε, δεν αποφασίζει ετσιθελικά.

Σήμερα, είπε,  οι οργανώσεις είναι επικεντρωμένες στη δεύτερη μέρα απεργίας και διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών.
Αύριο, πρόσθεσε, θα πραγματοποιηθούν χωριστά και κοινό συμβούλιο των οργανώσεων και ότι υπάρχει μπροστά τους θα το συζητήσουν.

Επιδίωξη, κατέληξε, είναι να ανοίξουν τα σχολεία.

Στην εκπομπή, καλεσμένος ήταν και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ενδεχομένως και  σήμερα να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην παιδεία,  με τερματισμό της απεργίας, λειτουργία των σχολείων και έναρξη διαλόγου για εξορθολογισμό της δημόσιας εκπαίδευσης.

Μετά και την πρωτοβουλία μεσολάβησης της ΣΕΚ, είναι αισιόδοξος για επίλυση της κρίσης στην παιδεία.