Παιδαγωγικός ανασχεδιασμός των σχολικών μονάδων από την Κυβέρνηση σημείωσε ο ΠτΔ

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Τελετή Εγκαινίων της Αίθουσας Εκδηλώσεων του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αραδίππου

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που παρευρίσκομαι στη σημερινή τελετή Εγκαινίων της Αίθουσας Εκδηλώσεων του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αραδίππου.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μία ακόμα τρανή απόδειξη του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει η Πολιτεία, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για παιδαγωγικό ανασχεδιασμό των σχολικών μονάδων, ώστε κάθε μια από αυτές να καταστεί ένας απόλυτα σύγχρονος και ποιοτικά αναβαθμισμένος χώρος, όπου τα παιδιά μας να απολαμβάνουν με ασφάλεια την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας και τη χαρά της μάθησης.

Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της παρούσας Κυβέρνησης, εστιάσαμε συλλογικά και προπάντων στοχευμένα, σε μία ολιστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, σε ποικίλους τομείς και κατευθύνσεις, στη βάση του Προγράμματος Διακυβέρνησης το οποίο είχαμε εξαγγείλει και εφαρμόζουμε κατά το δυνατόν με συνέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σχεδίασε και εφαρμόζει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν συνολικά το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Ενδεικτικά, μόνο, αναφέρω ότι εφαρμόσαμε πολιτικές για την αξιοκρατική επιλογή των εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν στα σχολεία μας, αλλά και για τη στήριξη τους καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη μιας πλειάδας πανεπιστημιακών και έμπειρων εκπαιδευτικών εκσυγχρονίσαμε το περιεχόμενο των μαθημάτων που διδάσκονται στα σχολεία μας καθώς και το ίδιο το σχολικό πρόγραμμα, όπως επίσης και τις μεθόδους διδασκαλίας.

Με νομοθετικές ρυθμίσεις πετύχαμε την έγκαιρη και αποτελεσματική στελέχωση των σχολικών μας μονάδων, ενώ έχουμε εισάξει μια σειρά από πολιτικές και καινοτομίες που αποσκοπούν στο να δώσουν σε κάθε παιδί τη δυνατότητα να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Εφαρμόσαμε για πρώτη φορά ή διευρύναμε πετυχημένους θεσμούς που αγκαλιάστηκαν από την κοινωνία. Για πρώτη φορά λειτούργησαν τα θερινά σχολεία καθώς και τα μουσικά και αθλητικά Γυμνάσια. Τα μουσικά και αθλητικά λύκεια επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Κύπρο. Ο πετυχημένος θεσμός των ολοήμερων σχολείων εμπλουτίστηκε με 32 νέα σχολεία σε ολόκληρη την Κύπρο.

Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις, για να είναι αποτελεσματικές και να αποδώσουν τα αναμενόμενα, θα πρέπει να εφαρμόζονται σε ένα άνετο, ασφαλές και λειτουργικό σχολικό περιβάλλον. Καθώς οι εφαρμοσμένες πρακτικές διδασκαλίας και μάθησης συναρτώνται και με τον εκάστοτε σχολικό χώρο, η υλικοτεχνική-κτηριακή αναβάθμιση των σχολείων μας αποτέλεσε μία από τις πρωταρχικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής μας.

Έτσι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε λόγω της οικονομικής κρίσης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας έχουν ολοκληρωθεί 17 ανεγέρσεις σχολικών μονάδων, 61 άλλα σχολεία επεκτάθηκαν ή ανακαινίστηκαν συνολικά, ενώ έγιναν και 643 μικρότερης κλίμακας έργα, συνολικής αξίας πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα υπό εξέλιξη βρίσκονται άλλα 46 έργα, μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας, συνολικής αξίας 50 σχεδόν εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά το έργο, τα εγκαίνια του οποίου τελούμε σήμερα, συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την υλικοτεχνική υποδομή του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αραδίππου, όπου κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2017-2018 φοιτούν συνολικά 268 μαθήτριες και μαθητές.

Σε τούτον εδώ τον χώρο, τα παιδιά μας έχουν πλέον τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ποικίλες αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αποκομίζοντας πλούσια μαθησιακά και παιδαγωγικά οφέλη.

Η ανέγερση του έργου το κόστος του οποίου ανήλθε στις περίπου 300 χιλιάδες ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016 και ολοκληρώθηκε Απρίλιο του 2017, μέσα από τη στενή συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Σχολικής Εφορείας και του Δήμου Αραδίππου και της Διεύθυνσης του Σχολείου.

Η Αίθουσα, η οποία διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και δυναμική χωρητικότητας 350 ατόμων μπορεί να αξιοποιείται όχι μόνο από το Σχολείο, αλλά και από άλλους φορείς του Δήμου Αραδίππου, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Στον Δήμο Αραδίππου, βέβαια, έχουν γίνει ή και προγραμματίζεται να γίνουν, πέρα από την Αίθουσα αυτή, διάφορα άλλα έργα τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα το έντονο ενδιαφέρον και τη συνεχή έγνοια μας, αναφορικά με τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της ζωής των πολιτών της Αραδίπου. Ενδεικτικά αναφέρομαι:

– στην ανέγερση της Αίθουσας Εκδηλώσεων του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου Αραδίππου, η οποία εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2017 και κόστισε 300 χιλιάδες ευρώ

– στην αναβάθμιση του αμφιθεάτρου Λυκείου Αραδίππου σε Δημοτικό Θέατρο «Τάσος Μητσόπουλος», που έχει ήδη ολοκληρωθεί, και κόστισε 200 χιλιάδες ευρώ

– στην ανάπλαση της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, η οποία κόστισε 1,4 εκατομμύρια ευρώ.

– Πρόσθετα προχωρούμε στην επέκταση δύο αιθουσών διδασκαλίας στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου, συνολικού κόστους 150 χιλ. ευρώ. Το έργο θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους.

Επιπλέον, στα πλαίσια της ετήσιας Κρατικής Χορηγίας, ο Δήμος Αραδίππου λαμβάνει το πόσο των 1.5 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση, παραχωρεί κονδύλι για κάλυψη ποσού που θα λάμβανε ο Δήμος για επαγγελματικό φόρο, για το 2017, το ποσό αυτό αναλογούσε σε 205 χιλιάδες ευρώ, και προχώρησε στην αποπληρωμή ή διαγραφή δανείου του Δημοτικού Συμβουλίου ύψους 945 χιλιάδων ευρώ.

Πέραν τούτων, προς άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμύρων, που είναι μια μάστιγα που έχει ταλαιπωρήσει σημαντικά τον Δήμο Αραδίππου και τον Δήμο Λάρνακας. η Κυβέρνηση παραχώρησε οικονομική βοήθεια στα Δημοτικά συμβούλια Λάρνακας, Αραδίππου και στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, συνολικού ύψους 383 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να ληφθούν μέτρα προσωρινά που θα αμβλύνουν τα κατά τους χειμερινούς μήνες παρουσιαζόμενα προβλήματα, ενώ ολοκληρώθηκε, τον Αύγουστο, συγκροτημένη μελέτη «Προστασίας των οικιστικών ζωνών των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου που βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού».

Τέλος, προγραμματίζεται η κατασκευή μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων, δηλαδή των φραγμάτων στον Δήμο Αραδίππου, με υπολογιζόμενο κόστος περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι, τόσο η Κυβέρνηση όσο και εγώ προσωπικά, αναγνωρίζοντας την παιδεία ως τον θεμέλιο λίθο της κοινωνίας μας, θα συνεχίσουμε, με κάθε τρόπο, να επενδύουμε στη συνεχή αναβάθμισή της, εκτιμώντας ότι έτσι διασφαλίζουμε τη ανάπτυξη όλων των πολιτών μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή ιδιαίτερα πολιτικής τοποθέτησης.

Καταλήγοντας, θα ήθελα, να συγχαρώ θερμά τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αραδίππου, τη Σχολική Εφορεία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά και όλους όσοι συνεργάστηκαν για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του παρόντος εγκαινιαζόμενου έργου.

Θα ήταν παράλειψη μου αν δεν ευχαριστούσα τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος έχει ευαισθησία σε ό,τι αφορά τις σχολικές υποδομές. Και θα πρέπει να πω ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια και μέσα από τις εισηγήσεις του είναι που έγινε κατορθωτό να δοθεί τόση έμφαση και σε τόση έκταση είτε σε ανεγέρσεις νέων σχολικών κτηρίων είτε σε επεκτάσεις είτε σε συνεχή συντήρηση.

Θερμά συγχαρητήρια απευθύνω ιδιαίτερα στους μαθητές και στους δασκάλους του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αραδίππου, για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοίμασαν και θα μας παρουσιάσουν.

Ευχαριστώ για τα δώρα που μου έκαναν το Σχολείο και η Σχολική Εφορεία. Για μένα είναι δείγματα αναγνώρισης μιας προσπάθειας.