Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος: Εκδηλώσεις με στόχο τη διαφώτιση και πρόληψη

Φρένο στη σιωπηλή επιδημία του διαβήτη

Ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος διοργανώνει εκδηλώσεις Ευαισθητοποίησης με στόχο την Διαφώτιση για Πρόληψη

Σειρά εκδηλώσεων οι οποίες στοχεύουν στη διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον διαβήτη, προγραμματίζει τον Νοέμβριο ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, η οποία τιμάται στις 14 Νοεμβρίου.

Ο Σύνδεσμος εντείνει τις προσπάθειες του για πρόληψη, θέλοντας να αναχαιτίσει τη σιωπηλή αυτή επιδημία η οποία έχει λάβει διεθνώς ανησυχητικές διαστάσεις.

Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη παγκοσμίως υπολογίζεται σήμερα στα 430 εκατομμύρια, ενώ το 1980 ήταν 100 εκατομμύρια. Στην Κύπρο το ποσοστό των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη φθάνει το 10.3% και είναι από τα ψηλότερα που καταγράφονται στην Ευρώπη. Πολλοί παράγοντες όπως η παιδική και εφηβική παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης, η ανθυγιεινή διατροφή και το κάπνισμα, έχουν συμβάλει στην ανησυχητική αύξηση του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος πλήττει ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Ο διαβήτης διπλασιάζει την πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά στα νεαρά άτομα, ενώ μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 8-10 χρόνια. Είναι η βασική αιτία για καρδιαγγειακή και νεφρική νόσο, τύφλωση και ακρωτηριασμό. Τα άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου. Συνέπεια των καταστροφικών επιπτώσεων που προκαλεί στην υγεία ο διαβήτης, είναι η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής κάθε 6 δευτερόλεπτα παγκοσμίως. Σωτήρια είναι η πρόληψη αφού εννέα στις δέκα περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν με άσκηση, διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους, υγιεινή διατροφή και αποφυγή του καπνίσματος.

Με απώτερο στόχο να τεθεί φραγμός στην ανεξέλεγκτη αύξηση του διαβήτη, ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος προγραμματίζει ποικίλες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Στις 9 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί «Πορεία Ευαισθητοποίησης» η οποία θα ξεκινήσει από την Εκκλησία Φανερωμένης στις 3:30 μ.μ. και οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Προσκόπων. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα λειτουργήσουν δύο περίπτερα του Συνδέσμου στην Πλατεία Φανερωμένης και στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου θα γίνονται δωρεάν μετρήσεις γλυκόζης και αρτηριακής πίεσης. Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 07:45 π.μ. θα διεξαχθεί ποδηλατοδρομία με αφετηρία το Δημαρχείο Γερίου, περιμετρικά της Λευκωσίας, με κατάληξη στο Δημαρχείο Γερίου.

Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, αντίστοιχα περίπτερα θα λειτουργήσουν σε όλες τις επαρχίες από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 4:30 μ.μ.. Στη Λεμεσό θα λειτουργήσει περίπτερο στην Οδό Ανεξαρτησίας, Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, στη Λάρνακα στο Αλφαμέγα Central, στην Πάφο στο Kings Avenue Mall και στο Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη, ενώ στο Παραλίμνι το περίπτερο θα είναι στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου.