Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Γερμανία

Η Γερμανία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια με γκολ του Γκέτσε στο 113′ της παράτασης. Η Γερμανία στέφθηκε για 4η φορά στην ιστορία της Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και για πρώτη φορά ευρωπαϊκή ομάδα σηκώνει τρόπαιο στην αμερικανική ήπειρο!

Η Γερμανία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που την έδιναν φαβορί. Άπαξ και έγινε το δύσκολο (λέγε με διασυρμός Βραζιλίας μέσα στο σπίτι της) στον τελικό έπαιξε μπάλα και η ψυχολογία.

Οι Αργεντινοί έχαναν τα τετ α τετ μπροστά στο Νόιερ, ο Μέσι (στο δεύτερο μέρος και στην παράταση) δεν πάταγε καλά, η Γερμανία χρειάστηκε λίγότερες φάσεις, αλλά το παραδοσιακά κρύο αίμα μίλησε δια στόματος (ή ποδός) Γκέτσε.

Ο Γερμανός άσος της Μπάγερν έκρινε τον τελικό στο 113′ της παράτασης, χαρίζοντας το 4ο τρόπαιο στη «Νασιοναλμανσαφτ».

Α’ Ημίχρονο: Την πλέον ανοιχτή version του 0-0 παρακολουθήσαμε στα πρώτα 45 λεπτά. Η Γερμανία με τη στάμπα του φαβορί προσπάθησε να πάρει (και πήρε) τα ηνία (63-37 η κατοχή της μπάλας) όμως οι πραγματικά επικίνδυνες στιγμές ήταν απολύτως μοιρασμένες. Ίσως να έμοιαζε και πιο επικίνδυνη η Αργεντινή, κυρίως διότι το αμυντικό τρανζίσιον των Γερμανών νοσούσε.

Ο Χούμελς ουκ ολίγες φορές βρέθηκε στην πλάτη του Μέσι και του Ιγκουάιν κυνηγώντας πιο γρήγορους παίκτες και αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα που κλήθηκε να λύσει ο Λεβ.

Η πρώτη πολύ μεγάλη στιγμή προήλθε από το λάθος γύρισμα του Κρος. Ο Ιγκουαίν βρέθηκε με τη μπάλα-δώρο στα πόδια, αλλά αιφνιδιάστηκε ακόμα και ο ίδιος στο τετ με τον Νόιερ (21′). Το πρόβλημα με τον Κεντίρα πριν από την έναρξη του ματς, φάνηκε ότι στοίχειωσε τη θέση, καθώς ο αντικαταστάτης του τραυματίστηκε στη σύγκρουση με τον Γκαράι.

Ο Κράμερ είδε αστράκια και αποσύρθηκε για να περάσει στη θέση του ο Σίρλε. Στο 30′ ο Ιγκουαίν σκόραρε αλλά το γκολ σωστά δεν μέτρησε ως οφ σάιντ.

Το στοιχείο που προέκυπτε μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ότι η Αργεντινή ήταν πιο επικίνδυνη στις επιθέσεις της, ενώ οι Γερμανοί αντιμετώπιζαν όλη την ώρα οργανωμένη άμυνα. Στο 37′ πάντως απείλησαν με το σουτ του Σίρλε, το οποίο εξουδετέρωσε ο Ρομέρο (Οφ σάιντ Οζίλ), ενώ στο 40′ ο Χούμελς βρέθηκε πάλι στη δυσάρεστη θέση να κυνηγάει τον Μέσι, αλλά ο Μπόατενγκ έδιωξε πριν τα πράγματα γίνουν πολύ δυσάρεστα για τη γερμανική άμυνα.

Δεν θα μπορούσε να κλείσει το πρώτο μέρος χωρίς (μεγάλη) γερμανική φάση. Αυτή πήρε σάρκα και οστά στο στις καθυστερήσεις με τον Χέβεντες να σηκώνεται πιο ψηλά από όλη την λατινοαμερικάνικη άμυνα και τη μπάλα να προσκρούει στο αριστερό δοκάρι του Ρομέρο.Η μπάλα έφτανε με ευκολία στις δύο περιοχές σε αντιδιαστολή με το μεγάλο διακύβευμα κι αυτό ήταν το πλέον ευχάριστο στοιχείο για τα ουδέτερα μάτια.

Β’ Ημίχρονο: Το σκηνικό των κυρίαρχων Γερμανών και της (πιο) επικίνδυνης στις αντεπιθέσεις Αργεντινής διήρκησε άλλα 45 λεπτά. Ο γρίφος θα μπορούσε να είχε λυθεί νωρίς αν ο Μέσι δεν έκανε ασυνήθιστα άστοχο πλασέ για ότι μας έχει συνηθίσει στο 47′. Από εκείνο το σημείο και μετά οι Γερμανοί άρχισαν προοδευτικά να διορθώνουν την ανορθογραφία με την εκτεθειμένη πλάτη άμυνας, αλλά άρχισαν και τα προβλήματα για τον Μέσι που έδειξε να μην πατάει καλά στο γήπεδο.

Στην αντίπερα όχθη το ίδιο πρόβλημα είχε και ο Οζίλ. Εξαφανισμένος με μηδαμινή συμμετοχή στο παιχνίδι της Νάσιομανσαφτ.

Σε αυτόν έφτασε η μπάλα από το λάθος του Ντεμικέλις (63′) αλλά το πλασέ δεν ήταν καλό.Ο Σαμπέγια (ύστερα από σύντομη συζήτηση με τον Μέσι) απέσυρε τον Ιγκουαίν και έριξε στη μάχη τον Παλάσιο.

Πάντως, η Αργεντινή σταμάτησε να απειλεί, ενώ τα σουτ του Γερμανών ήταν μάλλον αδύναμα.Γράφοντας για αλλαγές, ο κακός χαμός ή αλλιώς η επιτομή του standing ovation ζωντάνεψε στην αντικατάσταση του Κλόζε. Ο πρώτος σκόρερ των Παγκοσμίων Κυπέλλων αποθεώθηκε από το κοινό, αποχαιρετώντας με τη σειρά του την Εθνική ομάδα της χώρας του.

Παράταση: Δυναμικά άρχισε η Γερμανία με το σουτ του Σίρλε να εξουδετερώνεται δύσκολα από τον Ρομέρο (91′). Η απάντηση για τους Αργεντινούς ήρθε στο 97′ από το λάθος (ποιου άλλου;) του Χούμελς, το οποίο δεν επωφελήθηκε ο Παλάσιο. Το ψηλοκρεμαστό πλασέ πέρασε άουτ.

Ήταν ο ξεκάθαρος ο φόβος-ψάρωμα των Αργεντινών απέναντι στον Νόιερ. Στο 113′ έγινε η φάση που χάρισε το τρόπαιο στους Γερμανούς. Από το γύρισμα του Σίρλε ο Γκέτσε κατέβασε με το στήθος και πλάσαρε τον Ρομέρο για τους ξέφρενους πανηγυρισμούς των Γερμανών. Στα λεπτά που απέμειναν οι Αργεντινοί δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν την πίεση.

Που κρίθηκε: Στην αδυναμία της Αργεντινής να αξιοποιήσει κάποια από τις πιο τρανταχτές φάσεις που δημιούργησε και συνάμα τις τρικυμίες που πέρασε η γερμανική άμυνα. Η θέα του Νόιερ τους φόβισε περισσότερο απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Επίσης, στον ρεαλισμό των Γερμανών. Δεν είναι καινούργιο. Κρύο αίμα όσο κρίσιμα κι αν είναι τα πράγματα.Παίκτης από χρυσάφι: Δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Γκέτσε.

Πήρε τη σκυτάλη από τον Ινιέστα για να κρίνει έναν τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του

Η σφυρίχτρα: Χωρίς προβλήματα η διαιτησία του Ριτσόλι. Ίσως για πρώτη φορά εφαρμόστηκε σωστά ο πειθαρχικός έλεγχος στο Μουντιάλ . Οι Αργεντινοί φωνάζουν για πέναλτι πάνω στον Ιγκουαίν από τον Νόιερ, αλλά δεν πρόκειται για φάση μαρς.

Γερμανία (Γιοακίμ Λεβ): Νόιερ, Μπόατενγκ, Χούμελς, Λαμ, Χέβεντες, Κράμερ (31′ Σίρλε), Σβαϊνστάιγκερ, Κρόος, Οζίλ (118′ Μερτεζάκερ), Μίλερ, Κλόζε (88′ Γκέτσε).

Αργεντινή (Αλεχάντρο Σαμπέγια): Ρομέρο, Ζαμπαλέτα, Ντεμικέλις, Γκαράι, Ρόχο, Πέρες (86′ Γκάγκο), Μασεράνο, Μπίλια, Λαβέτσι (46′ Αγουέρο), Ιγουαΐν (77′ Παλάσιο), Μέσι.