Παγκόσμια οικονομία: Πάνω από $5 τρισ. το πλήγμα από τον κορωνοϊό…

Πλήγμα άνω των 5 τρισ. δολαρίων αναμένεται να επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία την επόμενη διετία – ποσό μεγαλύτερο από το ετήσιο ΑΕΠ της Ιαπωνίας.

Αυτή είναι η εκτίμηση τραπεζών της Wall Street που προειδοποιούν ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται στη βαθύτερη ύφεση που έχει σημειωθεί εν καιρώ ειρήνης από τη δεκαετία του ’30.

Αν και το καθοδικό γύρισμα προβλέπεται ότι θα είναι βραχυπρόθεσμο, θα πάρει αρκετό καιρό στις οικονομίες να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

Ακόμα και με τα άνευ προηγουμένου επίπεδα νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης, το ΑΕΠ δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι τουλάχιστον το 2022.

Αυτό είναι ένα ανάλογο χρονοδιάγραμμα με αυτό που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία, αν και η ανάκαμψη μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πιο δύσκολη από αυτό που προβλέπουν οι οικονομολόγοι.

Η κατάσταση υπογραμμίζει το δύσκολο έργο των φορέων χάραξης πολιτικής, που από τη μια θα πρέπει να δώσουν αρκετά μέτρα στήριξης για να οδηγηθούμε στην ανάκαμψη και από την άλλη θα πρέπει να προσέξουν να μην ανοίξουν ξανά τις οικονομίες τους υπερβολικά γρήγορα και επιστρέψουν στον ιό να επιστρέψει.

«Η τροχιά που θα διαγράψει ο ιός έχει τεράστια σημασία» αναφέρι η Catherine Mann, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup που περιμένει παγκόσμιο πλήγμα 5 τρισ. δολ. «Αν η καμπύλη είναι θετική, θα είναι καλό για την επιχειρηματική εμπιστόσυνη και για τα άτομα καθώς θα νιώσουν ότι μπορούν να βρουν δουλειά. Αυτό θα είναι κρίσιμης σημασίας για το β’ εξάμηνο του έτους και για το 2021».

Η JPMorgan Chase προειδοποιεί πως το κόστος της πανδημίας θα είναι τουλάχιστον 5,5 τρισ. δολάρια σε χαμένο ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον το 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως και τα τέλη του επόμενου έτους.

Η Morgan Stanley υπολογίζει ότι παρά τις δυναμικές παρεμβάσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών το ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα στο τρίτο τρίμηνο του 2021 και συνολικά το παγκόσμιο ΑΕΠ ακόμη πιο αργά.

Η Deutsche Bank είναι πιο απαισιόδοξη. Υπολογίζει ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. θα δουν τις οικονομίες τους στα τέλη του 2021 να είναι 1 τρισ. δολ. χαμηλότερα από ό,τι στις προ πανδημίες εκτιμήσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, για την πιο επώδυνη κατάρρευση στο διεθνές εμπόριο στην μεταπολεμική ιστορία.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σήμερα ότι κάθε μήνας lockdown κοστίζει στην οικονομία της ευρωζώνης 2% με 3% του ΑΕΠ της.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας έχει προειδοποιήσει ότι 1,25 δισ. εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους ή να δουν ωράριο και μισθό να μειώνεται. Η ανεργία και η φτώχεια προβλέπεται να εκτιναχθούν στα ύψη για ένα διάστημα, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να φοβούνται για εκατομμύρια ακόμη θύματα- παράπλευρες απώλειες του ιού.

Το ΔΝΤ αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες του εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία την επόμενη εβδομάδα κατά την εαρινή Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί εικονικά.

Οι κυβερνήσεις απαιτείται να συντονιστούν. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών έχει προειδοποιήσει πως εάν δεν υπάρξει συντονισμός το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο με κύμα χρεοκοπιών. Στο χειρότερο σενάριο οι ΗΠΑ θα δουν το ΑΕΠ τους στα τέλη του 2020 να είναι 12% χαμηλότερο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.