Παγκόσμια μέρα προστασίας ζώων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων που καθιερώθηκε από φιλοζωικές Οργανώσεις και γιορτάζεται στις 4 Οκτωβρίου, η Νεολαία ΕΔΕΚ καλεί την Πολιτεία και την κοινωνία γενικότερα, όπως ενσκήψουν με ευαισθησία και αποφασιστικότητα στα θέματα που άπτονται της κακοποίησης ζώων και τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, μεθοδικά και άμεσα.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με περιστατικά κακοποίησης ζώων, όλο και αυξάνονται, γεγονός που μας προβληματίζει και μας ανησυχεί.

Είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο, στον 21ο αιώνα και δη στην Κύπρο να καταγράφονται τέτοιας κλίμακας αποτρόπαια εγκλήματα. Ακόμη πιο απαράδεκτο είναι οι αρμόδιοι φορείς είτε να σφυρίζουν αδιάφορα, είτε να αντιμετωπίζουν όχι βαθιά και ριζικά τις υποθέσεις αυτές.
Αναμένουμε όπως οι πρόσφατες κυβερνητικές δεσμεύσεις περί δημιουργίας φορέα προστασίας ζώων αλλά και η εφαρμογή της νομοθεσίας, υλοποιηθούν αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει.

Αναμένουμε επίσης όπως οι υποθέσεις που καταγγέλλονται στην Αστυνομία σχετικά με κακοποιήσεις ζώων, να οδηγούνται άμεσα στη Δικαιοσύνη και η τιμωρία όσων προβαίνουν σε αυτά τα εγκλήματα να είναι αυστηρή και παραδειγματική.

Τασσόμαστε υπέρ της δημιουργίας Αστυνομίας για την προστασία ζώων, η οποία εκτός από τις υποθέσεις κακοποιήσεων που θα επιλαμβάνεται, να έχει και μία στενή και αγαστή συνεργασία με τους πολίτες, ώστε να δίνεται το κίνητρο να καταγγέλλονται με ασφάλεια και χωρίς φόβο, εγκλήματα εις βάρος των πιο πιστών φίλων του ανθρώπου.

Εκτός όμως από τις κακοποιήσεις ζώων, αναμένουμε κι από τους ιδιοκτήτες ζώων όπως σέβονται τα δικαιώματα τους και φροντίζουν για την υγεία, την ασφάλεια και τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων που έχουν υπό την ευθύνη τους.

Η κακοποίηση ζώων και η αντιμετώπιση της θα πρέπει να μας κρατά όλους σε εγρήγορση. Κι αυτό διότι, όπως είπε και ο Γκάντι, «ο Πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα».