Παγκόσμια Μέρα Δράσης (12η Οκτωβρίου) κατά των μεταλλαγμένων

Η Κύπρος συμμετέχει στην Παγκόσμια Μέρα Δράσης (12η Οκτωβρίου) κατά των μεταλλαγμένων

Το δικαίωμα στην τροφή και στην ασφάλεια της τροφής είναι κατοχυρωμένο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, σύμφωνα με την Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Καθώς πλησιάζει η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτώβρη) κινήματα πολιτών σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται ενάντια στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και τις μεγάλες πολυεθνικές που τα προωθούν, επιδιώκοντας να ελέγξουν την ανθρωπότητα μέσα από τον έλεγχο της τροφής με επικεφαλής την MONSANTO, οργανώνουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού ενάντια στον έλεγχο των τροφίμων και την καταστροφή της βιοποικιλότητας του πλανήτη.

Η Κύπρος συμμετέχει στην Παγκόσμια Μέρα Δράσης κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 12 Οκτωβρίου από τις 11.00πμ μέχρι τη 1.00μμ στο τέρμα της οδού Λήδρας.

Η Εκδήλωση διοργανώνεται από το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και σε αυτήν συμμετέχουν η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων Κύπρου, Αγροτικές Οργανώσεις, Σύνδεσμοι Καταναλωτών, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, ο Σύνδεσμος Βιοκαλλιεργητών Κύπρου, το Συμβούλιο Γεωπόνων και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών .

Η εκδήλωση περιλαμβάνει διανομή ενημερωτικού υλικού, συλλογή υπογραφών για στήριξη της Εκστρατείας για Κήρυξη της Κύπρου σε χώρα Ελεύθερα από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς και πορεία η οποία ξεκινά στις 12.00 από το τέρμα της οδού Λήδρας.

Στόχος της εκδήλωσης είναι:

• Να κηρυχθεί η Κύπρος χώρα ελεύθερη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
• Να προωθηθεί, επεκταθεί και ενισχυθεί η καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών κατάλληλων για παραγωγή ζωοτροφών απαλλαγμένων από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
• Να προχωρήσει το Υπουργείο Γεωργίας στο σχεδιασμό του αναγκαίου κρατικού σήματος που να χρησιμοποιείται στη συσκευασία των ζωικών προϊόντων που έχουν παραχθεί χωρίς χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών γιατί το ψάρι, το κρέας, τα αυγά, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνουμε, μπορεί να προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές χωρίς να το γνωρίζουμε.
• Να προωθηθεί η οικολογική γεωργία και κτηνοτροφία.