Παγκόσμια ημέρα Υγείας – «Μαζί για έναν πιο δίκαιο, υγιέστερο κόσμο»

Παγκόσμια ημέρα Υγείας – «Μαζί για έναν πιο δίκαιο, υγιέστερο κόσμο»

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας,  γιορτάζεται στις 7 Απριλίου και επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.

Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.

Η σημασία που δίδεται από την ΕΕ στον τομέα της Υγείας φαίνεται μέσα από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας στην οποία αναφέρονται τα εξής: «κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή όλων των πολιτικών και δράσεων της Ένωσης, εξασφαλίζεται υψηλού επιπέδου προστασία της υγείας του ανθρώπου».

Με την ευκαιρία της σημερινής μέρας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί επείγουσα δράση για την εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και την κινητοποίηση δράσεων για την επίτευξη καλύτερης υγείας για όλους και που  δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Υπήρχαν πάντα ανισότητες. Παρά τις βελτιώσεις στα αποτελέσματα της υγείας παγκοσμίως και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αυτά τα κέρδη δεν έχουν μοιραστεί εξίσου σε διαφορετικές χώρες ή κοινότητες.

Η πανδημία COVID-19 είχε σοβαρές συνέπειες για άτομα που ήδη αντιμετωπίζουν ανισότητες. Η πανδημία έχει επηρεάσει δυσανάλογα τα άτομα που έχουν ήδη κοινωνικά, οικονομικά ή γεωγραφικά μειονεκτούντα στοιχεία, και τα στοιχεία δείχνουν μια επιδεινούμενη τάση ανισοτήτων και ανισοτήτων σε ολόκληρη τον κόσμο.