Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι γυναίκες στα ΜΜΕ και στην τεχνολογία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπογραμμίζει τη σημασία του ρόλου των γυναικών στα ΜΜΕ και στις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

Ο χώρος των Μέσων Ενημέρωσης και των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορίας συγκαταλέγεται μεταξύ των ανταγωνιστικότερων και σημαντικότερων τομέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και πέρα από αυτήν. Προκειμένου να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στους τομείς αυτούς. Κρίνεται επομένως απαραίτητη η παροχή κινήτρων που θα επιτρέψουν σε μεγαλύτερο αριθμό γυναικών να διεκδικήσουν ανώτερες θέσεις εργασίας και θα παρακινήσουν τα νέα κορίτσια να προσανατολιστούν επαγγελματικά προς τις τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφορίας.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με εισηγήτρια την Ευρωβουλευτή Michaela Šojdrová (ΕΛΚ, Τσεχία) σχετικά με την ισότητα των φύλων στον τομέα των μέσων ενημέρωσης της ΕΕ υπογραμμίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι η τέταρτη εξουσία και επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πολιτική και την κοινωνία. Πρέπει, επομένως, να μεριμνούμε για τη διασφάλιση της ορθής και ισόρροπης λειτουργίας τους, η οποία είναι προφανές ότι περιλαμβάνει την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δεδομένου ότι προορισμός των μέσων ενημέρωσης – δημόσιων και ιδιωτικών – είναι να υπηρετούν την κοινωνία ως σύνολο, η μορφή και το περιεχόμενο που παράγουν πρέπει να αποτυπώνουν το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούν το ένα μισό της κοινωνίας.

Η εισηγήτρια επισημάνει ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς οι γυναίκες κατέχουν μόνο το 30-40% των ηγετικών θέσεων στα μέσα ενημέρωσης, μολονότι αποτελούν την πλειοψηφία των πτυχιούχων του τομέα αυτού.

Σημαντικές είναι επίσης οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ως ανταποκρίτριες και συντονίστριες.

Δέχονται τεράστια πίεση προκειμένου να συμμορφώνονται με υψηλά πρότυπα εμφάνισης και ελκυστικότητας και σπανίως καλούνται να ασχοληθούν με πολιτικά ή οικονομικά θέματα.

Η έκθεση συνιστά να θεσπίσουν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί μέσων ενημέρωσης εσωτερικές πολιτικές οι οποίες θα περιλαμβάνουν μέτρα κατά της παρενόχλησης, καθεστώτα άδειας μητρότητας, άδειας πατρότητας ή γονικής άδειας, ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας και καθοδήγηση και προγράμματα κατάρτισης στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων για γυναίκες·