Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών

Κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών.

Καθιερώθηκε το 2000, από τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Οι Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, σε όλο τον κόσμο, γιορτάζουν την ημέρα αυτή, προκειμένου να τονίσουν τη σπουδαιότητα των πρώτων βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και στην καθημερινότητα, εκεί όπου η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση κάποιου που γνωρίζει πρώτες βοήθειες μπορεί να αποτρέψει μια αναπηρία ή να σώσει κάποια ζωή.

Σύμφωνα με την πιο πάνω Διεθνή Ομοσπονδία οι πρώτες βοήθειες θα πρέπει να είναι προσιτές σε όλους – συμπεριλαμβανομένων των πλέον ευάλωτων ομάδων και θα πρέπει επίσης να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας ευρύτερης αναπτυξιακής προσέγγισης.

Η γνώση πρώτων βοηθειών αποτελεί επιλογή ζωτικής σημασίας και ύψιστη ανθρωπιστική συμπεριφορά. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους στο περιβάλλον τους και μέσα από τις ασφαλείς παρεμβάσεις τους να ανατρέπουν την πορεία μιας δύσκολης κατάστασης ή ακόμα να σώζουν ζωές.

Η σημαντικότητα της γνώσης πρώτων βοηθειών από απλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας είναι και ο λόγος που η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες βρίσκεται στο επίκεντρο δράσης των 190 Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, κατέχοντας έτσι την πρώτη θέση στην παροχή πρώτων βοηθειών και στην εκπαίδευση πολιτών παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες βοήθειες δεν υποκαθιστούν την ιατρική φροντίδα, απλά αποτελούν παροδική υποστήριξη μέχρι να φτάσει η κατάλληλη βοήθεια. Αν και για ορισμένα επαγγέλματα αποτελούν υποχρέωση, συνήθως αποτελούν έκφραση αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.

Στην εποχή μας η ανάγκη γνώσης πρώτων βοηθειών από όλους τους πολίτες είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, η αύξηση των τροχοφόρων, με συνέπεια τον μεγάλο αριθμό τροχαίων, αλλά και η αύξηση του ποσοστού των καρδιοαγγειακών νοσημάτων, μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών. Σε ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων υπάρχει το περιθώριο να σώσουμε ζωές, εάν παρέμβουμε έγκαιρα.

Στον τόπο μας, πέραν των κρατικών φορέων, Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα πρώτων βοηθειών με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση και την προετοιμασία των πολιτών στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, τόσο γιατί αναγνωρίζεται η αξία των πρώτων βοηθειών όσο και γιατί πιστεύεται ότι όλοι είμαστε σε θέση να δώσουμε βοήθεια εκεί που χρειάζεται νοουμένου ότι έχουμε τύχει της κατάλληλης εκπαίδευσης.