Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη  για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή 

Η  Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου.

Καθιερώθηκε το 1983 με απόφαση του ΟΗΕ, εις ανάμνηση του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, όπου στις 15 Μαρτίου 1962, σε ομιλία του στο Κογκρέσο σκιαγράφησε τα τέσσερα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα –ικανοποίηση των βασικών αναγκών, ασφάλεια, πληροφόρηση και επιλογή- και έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος.

Η ημέρα αυτή μας αφορά όλους, καθώς όλοι, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης και οικονομικής δυνατότητας, είμαστε καταναλωτές. Αποτελεί η μέρα αυτή μια ευκαιρία για απολογισμό και προβληματισμό σχετικά με την προστασία των καταναλωτών. Η αποτελεσματική θωράκιση και προστασία των καταναλωτών, το δικαίωμα της επιλογής, της εξασφάλισης καλύτερης ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και η προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και η ορθή ενημέρωση τους πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε κράτους. Προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί επίσης και η δημιουργία καταναλωτικής συνείδησης δηλαδή να γνωρίζουμε όλοι ότι έχουμε δικαιώματα καθώς και ποια είναι αυτά, αφού όλοι ως καταναλωτές οφείλουν να ενημερώνονται.

Προς τον σκοπό αυτό, τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν εξελιχθεί και αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο κινήματα προστασίας των καταναλωτών, υπό την μορφή κυρίως μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), τα οποία μέσα από τη δράση τους και ασκώντας πίεση στα κέντρα λήψης αποφάσεων στοχεύουν στη διαχρονική διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του καταναλωτή.

Οι σημερινές προκλήσεις απαιτούν ενιαία βούληση και κοινή προσπάθεια, ενώ η προστασία του καταναλωτή αποτελεί βήμα ευρείας κοινωνικής συναίνεσης και συνεργασίας των πολιτών-καταναλωτών, της κρατικής μηχανής, των ΜΚΟ, της βιομηχανίας, των μέσων ενημέρωσης και της πολιτείας.