Παγκόσμια ημέρα κατά της υπέρτασης

Σήμερα, 17 Μαίου, είναι η μέρα η οποία έχει ορισθεί από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Υπέρτασης ως ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπέρτασης. Οργανισμοί απ’ όλο τον κόσμο μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να γνωρίσουμε ο καθένας ξεχωριστά τις τιμές του και να ενημερωθούμε για την υπέρταση.

Η αρτηριακή υπέρταση, δηλαδή η αυξημένη αρτηριακή πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, είναι μία πάθηση χωρίς συμπτώματα. Για το λόγο αυτό γίνεται πιο επικίνδυνη όταν δεν ελέγχεται, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα εμφάνισης σοβαρών και πιθανώς θανατηφόρων παθήσεων. Έτσι, είναι σημαντικός ο τακτικός έλεγχος της πίεσης, από πάσχοντες και μη, για να διασφαλιστεί ο έλεγχος, η πρόληψη, αλλά και η ορθή θεραπεία της.

Η υγιεινή διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου. Ελαττώνοντας το αλάτι και την κατανάλωση αλκοόλ και τρώγοντας λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, μπορεί να επιτευχθεί διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα και μείωσή της σε περίπτωση υπέρτασης. Την ίδια επίδραση έχουν και η συστηματική άσκηση, η οποία οδηγεί στην μετα-ασκησιογενή υπόταση, καθώς επίσης και η διακοπή του καπνίσματος.

Σε ασθενείς με υπέρταση, οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν εντατική αγωγή με σκοπό τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε επίπεδα χαμηλότερα από 140/90mmHg(14 με 9) σε όλους τους ασθενείς.

Φαρμακευτική αγωγή θα χρειασθεί η πλειονότητα των υπερτασικών ασθενών.

Αν η αρτηριακή πίεση-στόχος δεν επιτευχθεί με τη χορήγηση ενός αντιυπερτασικού φαρμάκου, τότε θα απαιτηθεί, είτε αύξηση της δοσολογίας, είτε προσθήκη ενός ή περισσοτέρων αντιυπερτασικών φαρμάκων διαφορετικής κατηγορίας και μηχανισμού δράσης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως, δηλαδή το 20% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχει από υπέρταση και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025. Στην Ελλάδα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότιπερίπου 1 στους 3 ενήλικους Έλληνες πάσχει από υπέρταση, αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν αγωγή.

Η υπέρταση είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας. Υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 6% των θανάτων διεθνώς. Αναλυτικότερα, η μη καλά ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιοπάθειας (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια), αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης των νεφρών και των ματιών.

Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου