Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο

Η  12η Μαρτίου, καθιερώθηκε το 2009 ως η  Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, για να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχουν χώρες που λογοκρίνουν το Ίντερνετ και στερούν από τους πολίτες τους το δικαίωμα στην έκφραση και την ενημέρωση.

Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF), μιας δημοσιογραφικής οργάνωσης με έδρα τη Γαλλία, ταγμένης στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης.

Η οργάνωση αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 160 δημοσιογράφοι και 175 χρήστες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται στη φυλακή, επειδή τόλμησαν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους στο Διαδίκτυο.

Στον κατάλογο με τους «Εχθρούς του Ίντερνετ», που συντάσσει κάθε χρόνο, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Σαουδική Αραβία, η Λευκορωσία, το Ιράν, η Συρία, οι ιταλικές εγκληματικές οργανώσεις Camorra, Ndrangheta, Sacra Corona Unita και Cosa Nostra, η Κίνα, το Λάος, το Τουρκμενιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν και ο ισραηλινός στρατός.

Στον κατάλογο των χωρών που τελούν «υπό επιτήρηση» είναι η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Ερυθραία, η Γαλλία (από το 2011), η Ινδία, το Καζακστάν, η Μαλαισία, η Ρωσία, η Σρι Λάνκα, η Ταϊλάνδη, η Τυνησία και η Τουρκία.

Η RSF επισημαίνει ότι υπάρχουν χώρες που ασκούν μια άλλης μορφής λογοκρισία στο διαδίκτυο, όπως το Πακιστάν «που πρόσφατα απηύθυνε πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος φιλτραρίσματος στο διαδίκτυο.

Τέλος η οργάνωση δηλώνει ότι μένει επιφυλακτική όσον αφορά την κατάσταση της ελευθερίας της πληροφόρησης στο διαδίκτυο κυρίως σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Μαρόκο, το Τατζικιστάν, παρότι αυτές δεν περιλαμβάνονται στους πιο πάνω καταλόγους.