Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Εμπορίας Προσώπων

Παγκόσμια ημέρα κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας προσώπων η σημερινή. Παγκόσμια ημέρα κατά του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος που έχει χαρακτηριστεί και ως η «σύγχρονη μορφή δουλείας».

Πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με χιλιάδες θύματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα έγκλημα διασυνοριακό, αφού κάθε χώρα του κόσμου επηρεάζεται από αυτό, είτε ως χώρα προέλευσης, διαμετακόμισης ή προορισμού, αποφέροντας τεράστια κέρδη στα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα.

Η πρόληψη και η καταστολή του εγκλήματος αυτού ανήκει στις προτεραιότητες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των Κρατών Μελών, τα οποία αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητά του έχουν αναλάβει ποικίλες και πολυεπίπεδες δράσεις με στόχο την καταπολέμησή του.

Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων («World Day against Trafficking in Persons»), με πρωτοβουλία της ΟΗΕ, για να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή και με τον αγγλικό όρο trafficking, έχει ως αντικείμενα κυρίως την εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος.

Είναι μια διεθνοποιημένη επικερδής επιχείρηση, με τζίρο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Έχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο 21 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα του trafficking, οι 800.000 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.