Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day) με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ  γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων, συμβάλλοντας στην αποδοχή και την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Με αφορμή την ημέρα αυτή, ο ΟΗΕ μας καλεί να συμβάλουμε στην αλλαγή στάσης απέναντι στα άτομα με αυτισμό και να αναγνωρίσουμε τα δικαιώματα των ατόμων αυτών ισότιμα με όλους τους άλλους συμπολίτες μας. Τα άτομα με αυτισμό δικαιούνται όπως όλοι να διεκδικούν τα δικαιώματα τους και να λαμβάνουν αποφάσεις για τη ζωή τους σύμφωνα με τη δική τους βούληση και προτιμήσεις.

Τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό δεν διαφέρουν απ’ όλη την υπόλοιπη κοινωνία. Ένας από τους βασικούς στόχους του ετήσιου εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό είναι να επιστήσει την προσοχή στην απαράδεκτη διάκριση και απομόνωση που βιώνουν τα άτομα με αυτισμό και οι οικογένειες τους. Στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, αναφέρεται ότι τα άτομα με αυτισμό είναι ισότιμοι πολίτες, οι οποίοι πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό είναι αφιερωμένη στις γυναίκες και τα κορίτσια και έχει τίτλο «Ενδυνάμωση των γυναικών και κοριτσιών με αυτισμό» (Empowering Women and Girls with Autism). Παρατηρήθηκε ότι τα κορίτσια με αναπηρία έχουν περιορισμένη πρόσβαση τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην εργοδότηση. Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες με αναπηρία βιώνουν τη σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική και οικονομική βία σε αυξημένα ποσοστά και σε διάφορες μορφές λόγω των διακρίσεων και του στιγματισμού που βασίζονται τόσο στο φύλο όσο και στην αναπηρία. Έχοντας υπόψη ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρίες υπόκεινται σε πολλαπλές μορφές διακρίσεων, οι οποίες περιορίζουν την απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών τους, η ημέρα αυτή στοχεύει στο να επικεντρωθεί η προσοχή όλων στη ανάγκη για ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών με αυτισμό και στη συμμετοχή εκπροσώπων τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής για την αντιμετώπιση αυτών των διακρίσεων αυτών.

Τα άτομα με αυτισμό δικαιούνται την αποδοχή και την κοινωνική στήριξη μας. Πρόκειται για άτομα με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία όμως μπορούν να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας, όπως όλοι μας. Τα άτομα με αυτισμό πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αγάπη. Ας συμπορευτούμε μαζί τους και ας διεκδικήσουμε με τα άτομα αυτά, αλλά και όλα τα άτομα με αναπηρία, τη δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από φραγμούς και αποκλεισμούς.