Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας -Επιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης

Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας -Επιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης

Η 20η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας το 1985 με πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης FARM (Farm Animal Reform Movement) και έχει εξαπλωθεί και εκτός των ορίων των ΗΠΑ.

Η καμπάνια στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού από τις συνέπειες της διατροφής που βασίζεται στα ζωικά προϊόντα. Εστιάζεται στην κακοποποίηση των ζώων στα σφαγεία, στα περιβαλλοντικά προβλήματα από τις μεγάλες φάρμες, αλλά και στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

Τα οφέλη του κρέατος είναι πολλά, αλλά τι γίνεται όταν η κατανάλωση του ξεπερνάει τα επιτρεπόμενα όρια;

Δείτε, ποιες είναι οι επιπτώσεις από την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος και προσπαθήστε να ακολουθήσετε τα παρακάτω tips για μία νέα υγιής και γεμάτη βιταμίνες ζωή.

Επιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης:

Αρτηριοσκλήρυνση: Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine αναφέρει, πως το κόκκινο κρέας περιέχει μία ποσότητα καρνιτίνης, η οποία και ευθύνεται για την εμφάνιση της ασθένειας αυτής.

Υπερβολική λήψη σιδήρου: Ναι μπορεί κάθε φορά που αισθάνεστε ατονία, ο γιατρός σας να σας συμβουλεύει να δοκιμάσετε λίγο συκώτι, αλλά δεν εννοεί να τρέφεστε κατά κύριο λόγο με αυτό. Μερικές φορές η υπερβολή οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα, κάτι που εσείς πρέπει να αποφύγετε. Καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτης και αρρυθμίες είναι μερικές από τις… επιπτώσεις της υπερβολικής λήψης σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Διαβήτης τύπου 2: Ακόμη μία έρευνα βγήκε στην επιφάνεια, η οποία με τα αποτελέσματά της θέλει να σας πείσει να μειώσετε την κατανάλωση του κρέατος. Τόσο το κόκκινο όσο και το επεξεργασμένο, σύμφωνα με το JAMA Internal Medicine, με την πάροδο του χρόνου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη 2. Τι θα λέγατε, λοιπόν, για λίγο ψαράκι στο πού και πού;

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Αν γενικώς υπάρχει μία γενετική προδιάθεση, οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση κρέατος.Άλλωστε, υπάρχουν τόσες επιλογές για το πιάτος σας, που είναι κρίμα να «βάζετε» τον εαυτό σας στον κίνδυνο αυτόν.

Καρκίνος του μαστού: Άλλος ένας ακόμη λόγος για να κόψετε το πολύ… κρέας. Δυστυχώς, για να δοκιμάζετε το νόστιμο κρέας τους πολλά από τα ζώα καταναλώνουν ορμόνες, που δεν είναι καθόλου ωφέλιμες για τον οργανισμό σας. Το Πανεπιστήμιο του Harvard το επιβεβαιώνει και εμείς θα σας προτείναμε να μην το αφήσετε να περάσει στο ντούκου.

Αλτσχάιμερ: Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA) έκαναν την έρευνά τους και το συμπέρασμα… βγήκε. Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη μνήμη σας εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σιδήρου που περιέχει. Αν, λοιπόν, θέλετε να συνεχίσετε να έχετε μνήμη… ελέφαντα, πείτε μερικά όχι στο κρέας. Μία φορά το μήνα είναι αρκετή.

Πώς θα μειώσετε την κατανάλωση του κρέατος;

Αν θέλετε να μείνετε υγιείς, τότε πρέπει στο ψυγείο σας να υπάρχει πάντα ένα… πρόγραμμα. Με αυτό τον τρόπο θα καταναλώνετε τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες και δε θα τρέχετε τελευταία στιγμή να ψάχνετε το τι θα μαγειρέψετε.

Ψάρι/ πουλερικά: Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα στο τραπέζι σας πρέπει να βρίσκονται τα συγκεκριμένα είδη διατροφής. Ορίστε, για παράδειγμα, την Πέμπτη ως μέρα για… ψάρι και επισκεφτείτε τον ιχθυοπώλη σας σε εβδομαδιαία βάση.

Αυγά: Δύο φορές την εβδομάδα αφεθείτε στην απόλαυσή τους. Είτε ως πρωινό είτε ως βραδινό, το αυγό αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για τη διατροφή σας.

Φρούτα/ Λαχανικά: Ως γνωστόν ένα φρούτο την ημέρα τον ιατρό τον κάνει… πέρα. Αυτό να θυμάστε και να μην ξεχνάτε ποτέ τη σαλάτα στο μεσημεριανό σας και το φρούτο κατά την ώρα του σνακ.

Τροφές με άμυλο: Το ψωμί, τα δημητριακά και οι πατάτες πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στη διατροφή σας. Οι παλαιότεροι ήθελαν την Τετάρτη και την Παρασκευή ως ημέρες για… λαδερά και όσπρια, ενώ οι διατροφολόγοι φωνάζουν για πρωινά με… δημητριακά(ολικής αλέσεως) και γάλα.