Παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους από την ανατροπή επίπλων

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους από την ανατροπή επίπλων, η οποία διοργανώνεται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), από 6 έως 10 Νοεμβρίου 2017.

Η εκστρατεία

Η εκστρατεία έχει ως στόχο να ενημερώσει τους καταναλωτές, ιδίως τους γονείς και κηδεμόνες, για τους κινδύνους που ενέχουν διάφορα έπιπλα, τηλεοράσεις και άλλες συσκευές, ιδίως για παιδιά 1-3 ετών, όταν δεν είναι επαρκώς στερεωμένα. Παράλληλα, ενθαρρύνει τη λήψη μέτρων προφύλαξης όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και σε εξοχικά σπίτια ή σπίτια φίλων και συγγενών, τα οποία μπορεί να επισκεφθούν τα μικρά παιδιά.

Η εκστρατεία συντονίζεται από τον οργανισμό Health Canada και την Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών της Αυστραλίας και σε αυτή συμμετέχουν διάφορες αρχές από τις πέντε ηπείρους, όπως: Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κύπρος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φινλανδία, Γαλλία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κορέα, Ρωσία, ΗΠΑ κ.α.

Οι κίνδυνοι για τα παιδιά

Είναι στη φύση των παιδιών να θέλουν να σκαρφαλώσουν στα έπιπλα με σκοπό να ανέβουν σε αυτά για να τα εξερευνήσουν ή για να πιάσουν κάποιο αντικείμενο. Μικρά παιδιά, όμως, έχουν πεθάνει ή έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς από ασταθή έπιπλα. Ορισμένοι τύποι επίπλων όπως ψηλές βιβλιοθήκες, συρταριέρες και ντουλάπια, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ασταθή, ειδικά αν είναι φορτωμένα με διάφορα οικιακά αντικείμενα όπως βιβλία, τηλεοράσεις ή άλλες συσκευές.

Τα μικρά παιδιά μπορεί να παγιδευτούν κάτω από έπιπλα, να μην μπορούν να αναπνεύσουν ή να χτυπήσουν από την πτώση κάποιου επίπλου, στην προσπάθειά τους να σκαρφαλώσουν σε αυτά. Μπορείτε να αποτρέψετε τον θάνατο ή την πρόκληση τραυματισμών μικρών παιδιών, αν επιλέξετε να στερεώσετε σωστά τα έπιπλα του σπιτιού σας.
Προειδοποιήσεις ασφαλείας σε γονείς και κηδεμόνες

-> Αγοράστε ασφαλή έπιπλα· Αγοράστε χαμηλά έπιπλα ή έπιπλα με στιβαρή, σταθερή και μεγάλη βάση.

· Αναζητήστε έπιπλα που συνοδεύονται με οδηγίες για την ασφάλεια ή με εξαρτήματα για τη στερέωσή τους στον τοίχο.

· Δοκιμάστε τα έπιπλα στο κατάστημα και βεβαιωθείτε ότι είναι σταθερά. Για παράδειγμα, τραβήξτε τα επάνω συρτάρια μιας συρταριέρας και κουνήστε τα ελαφρά για να δείτε πόσο σταθερά είναι. Βεβαιωθείτε ότι τα συρτάρια δεν βγαίνουν εύκολα από τη βάση τους.

-> Χρησιμοποιήστε τα έπιπλα με ασφάλεια

· Κολλήστε, στηρίξτε, βιδώστε ή στερεώστε με κάποιον τρόπο τα έπιπλά σας στον τοίχο και στο δάπεδο.

· Μη βάζετε βαριά αντικείμενα στα επάνω ράφια των βιβλιοθηκών.

· Τοποθετήστε την τηλεόραση στο βάθος του επίπλου ή στερεώστε την στον τοίχο.

· Αποτρέψτε τα μικρά παιδιά από το να σκαρφαλώνουν στα έπιπλα.

· Μην βάζετε ελκυστικά αντικείμενα, όπως τα αγαπημένα τους παιχνίδια, στο επάνω μέρος των επίπλων, γιατί αυτό ενθαρρύνει τα παιδιά να ανεβαίνουν στα έπιπλα για να τα φτάσουν.

· Μην τοποθετείτε ασταθή έπιπλα κοντά στο σημείο όπου παίζουν τα παιδιά.

· Τοποθετήστε διατάξεις ασφάλισης σε όλα τα συρτάρια, ώστε να μην μπορούν τα παιδιά να τα χρησιμοποιούν σαν σκαλοπάτια.

Περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία, μπορείτε να βρείτε στην πιο κάτω ιστοσελίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ):

http://www.oecd.org/sti/consumer/furniture-tipovers/

Σχετικό ενημερωτικό έντυπο είναι επίσης αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.