Παίχτες που ”αδικήθηκαν” και τους ”έκλεψαν” την χρυσή μπάλα (Videos)

Σε προσωπική υπόθεση έχουν μετατρέψει τα τελευταία εννέα χρόνια το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας» ο Λιονέλ Μέσι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο (τελευταίος πριν από αυτούς ο Κακά το 2007). Πέντε φορές έχει αναδειχθεί κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη ο Αργεντινός και τέσσερις ο Πορτογάλος, μετά το χθεσινό τέταρτο βραβείο στην καριέρα του. Κάτι που ήταν απόλυτα δικαιολογημένο, αφού μέσα στο 2016 ο Ρονάλντο κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με την Ρεάλ Μαδρίτης και στη συνέχεια το Euro με την εθνική Πορτογαλίας.

Αδιαμφισβήτητα, οι δυο τους είναι οι κορυφαίοι της σύγχρονης εποχής και μέσα στους καλύτερους όλων των εποχών. Και φυσικά αξίζουν και με το παραπάνω να βρίσκονται στην κορυφή του κόσμου. Η κόντρα τους, όμως, έχει ξεπεράσει τα ποδοσφαιρικά όρια και κινείται σε εμπορικό επίπεδο, αφού το «δίπολό» τους… πουλάει. Αυτό έχει ως συνέπεια να έχουν αδικηθεί κάποιες φορές ποδοσφαιριστές – που είναι λιγότερο εμπορικοί – στην υπόθεση της «Χρυσής Μπάλας». Μάλιστα, τα τελευταία εννέα χρόνια, σε τέσσερις περιπτώσεις το βραβείο θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε άλλα χέρια.

Αντρές Ινιέστα (2010)

Αυτός και ο Τσάβι ενδεχομένως είναι οι πιο αδικημένοι, εξαιτίας του «δίπολου» Μέσι-Ρονάλντο. Και ειδικά ο Ινιέστα. Το 2010 ήρθε δεύτερος και ενδεχομένως να άξιζε το βραβείο. Κι αυτό γιατί η «Χρυσή Μπάλα» κατέληξε στα χέρια του συμπαίκτη του στην Μπαρτσελόνα, Λιονέλ Μέσι, που είχε κατακτήσει – όπως και ο Ισπανός χαφ – μόνο το πρωτάθλημα Ισπανίας με τους «μπλαουγκράνα». Ο Ινιέστα, όμως, την ίδια χρονιά αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με την εθνική Ισπανίας και μάλιστα ήταν αυτός που σκόραρε στον τελικό με την Ολλανδία, χαρίζοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο στους «φούριας ρόχας». Και από τη στιγμή που κανείς παίκτης της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ίντερ, δε βγήκε πρώτος, τότε ίσως το βραβείο να έπρεπε να δοθεί στον Ινιέστα.

Αντρές Ινιέστα (2012)

Η συνέχεια της… αδικίας. Μετά τη δεύτερη θέση το 2010, δύο χρόνια αργότερα, ο Ισπανός χαφ δεν είδε μόνο την «πλάτη» του Μέσι, αλλά και αυτή του Ρονάλντο. Ήρθε, δηλαδή, τρίτος. Τι είχαν κατακτήσει μέσα στη χρονιά οι δύο προαναφερθέντες; Ο CR7 το πρωτάθλημα Ισπανίας με την Ρεάλ Μαδρίτης και ο Αργεντινός το κύπελλο Ισπανίας με την Μπαρτσελόνα, όπως και ο συμπαίκτης του, Αντρές Ινιέστα. Την ίδια χρονιά, όμως, ο Ινιέστα κατέκτησε, επίσης, το Euro με την εθνική Ισπανίας, με τον ίδιο να αναδεικνύεται MVP της διοργάνωσης, στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Τι άλλο να έκανε;

Άριεν Ρόμπεν (2013)

Ο πιο… χτυπημένος παίκτης από τη «μοίρα» στη συγκεκριμένη φουρνιά ποδοσφαιριστών. Αν ο Ολλανδός δεν είχε ταλαιπωρηθεί όλα αυτά τα χρόνια από προβλήματα στα γόνατα, τότε ίσως να ήταν στο ίδιο επίπεδο με τους Μέσι και Ρονάλντο. Μία χρονιά, όμως, βρέθηκε πάνω και από τους δύο. Το 2013, κατέκτησε με την Μπάγερν Μονάχου νταμπλ στην Γερμανία, Τσάμπιονς Λιγκ, ευρωπαϊκό σούπερ καπ και παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων. Μάλιστα, με ένα δικό του γκολ στο 90’, οι Βαυαροί αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης. Ωστόσο, στην ψηφοφορία για τη «Χρυσή Μπάλα», ο Ρόμπεν αναδείχθηκε 7ος (!), με το βραβείο να καταλήγει στον Κριστιάνο Ρονάλντο, που το 2013 δεν κατέκτησε ούτε έναν τίτλο, παρά μόνο πέτυχε 69 τέρματα. Αντί για τον Ρόμπεν, στην πρώτη τριάδα – εκ μέρους της Μπάγερν – είχε βρεθεί ο Ριμπερί, που ήρθε τρίτος, πίσω από τον Μέσι.

Μάνουελ Νόιερ (2014)

Από μόνη της η θέση που αγωνίζεται δεν είναι η πλέον εμπορική (ο Λεβ Γιασίν είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας που έχει κατακτήσει το συγκεκριμένο βραβείο), ειδικά όταν έχει να ανταγωνιστεί σούπερ σταρ, όπως ο Ρονάλντο και ο Μέσι. Το 2014, η «Χρυσή Μπάλα» κατέληξε στα χέρια του CR7, ο οποίος είχε σηκώσει το Τσάμπιονς Λιγκ και το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων με την Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ είχε πετύχει και 61 γκολ. Αντίθετα, ο Μάνουελ Νόιερ το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να αποσοβεί τέρματα των αντιπάλων του. Και μάλιστα, το έκανε πολύ καλά, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του νταμπλ της Μπάγερν Μονάχου και φυσικά στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της εθνικής Γερμανίας. Είπαμε, όμως, είναι τερματοφύλακας. Και όπως είδε την «πλάτη» του Μέσι στο βραβείο του MVP του Μουντιάλ (αν και ο Αργεντινός ηττήθηκε από τον Νόιερ στον τελικό), έτσι τερμάτισε τρίτος στη ψηφοφορία για τη «Χρυσή Μπάλα» το 2014.