Πίσω στο σπίτι!

Επιστρέφουν στο σπίτι οι σημερινοί 30άρηδες, σύμφωνα με έρευνα της γαλλικής “Le Monde”. To φαινόμενο είναι παγκόσμιο και απαντάται από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία. «Γενιά μπούμερανγκ», «Γενιά Καγκουρό», «Ξενοδοχείο Μαμά», «Παιδιά-Παράσιτα» χαρακτηρίζονται οι νέοι

που επιστρέφουν μαζικά πίσω στις πατρογονικές εστίες, λόγω της ανεργίας, των οικονομικών προβλημάτων, το μεγάλο κόστος σπουδών, των διαζυγίων και της αύξησης στις τιμές των ακινήτων.

Οι 30άρηδες που επιστρέφουν στη οικογενειακή φωλιά –λόγω της ανεργίας κατά κύριο λόγο και των τσουχτερών ενοικίων- αλλάζουν την κοινωνική πραγματικότητα, δημιουργούν νέου τύπου οικογένειες και ανατρέπουν τα δημογραφικά δεδομένα, αφού το ποσοστό των γεννήσεων αναγκαστικά μειώνεται. Το παράδοξο είναι πως το “φαινόμενο” αφορά περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 35% των ανδρών 25 ως 34 ετών στη «γηραιά ήπειρο» -και το 21% των γυναικών της ίδιας ηλικίας- υπολογίζεται ότι μένει σήμερα μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά.

Η ανεξαρτησία των νέων –προς το παρόν τουλάχιστον- καλά κρατεί στις σκανδιναβικές χώρες με τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία να κρατούν τα σκήπτρα (το 4% των νέων άνω των 25 ετών μένει στο πατρικό), Και αυτό γιατί στις χώρες αυτές λειτουργεί ακόμη το κράτος των παροχών.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος