Πίστωση χρόνου για εφαρμογή του ΓΕΣΥ

Τη συναίνεση της Τρόικας για παράταση στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ φαίνεται να απέσπασε η Κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να τεκμηριώσει με στοιχεία ότι το Σχέδιο δεν θα επιβαρύνει τις ευάλωτες ομάδες σε βαθμό που να μην μπορούν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στη σημερινή συζήτηση των τεχνοκρατών του Υπουργείου Υγείας, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και τεχνοκρατών του ΥΠΟΙΚ με κλιμάκιο της Τρόικας, η Κυβέρνηση ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να συλλέξει στοιχεία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως η κατανομή των συμπληρωμών να μην επιβαρύνει τις ευάλωτες ομάδες και τους ασθενείς.

Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση των επικεφαλής της Τρόικας με τον Υπουργό Υγείας Πέτρο Πετρίδη τη προηγούμενη βδομάδα, με την Τρόικα να τοποθετείται θετικά σε μια αναβολή.

Στη σημερινή συνάντηση η Τρόικα απεδέχθη μια πίστωση χρόνου μέχρι τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και αρχίζει από την ερχόμενη βδομάδα συλλογή στοιχείων για τον αριθμό των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Στόχος, δήλωσε η ίδια πηγή, είναι να καθοριστεί οροφή στις συμπληρωμές έτσι ώστε να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες και αυτό να τεκμηριωθεί και με οικονομικά δεδομένα.

Οι συμπληρωμές που έχουν υπολογιστεί σε €90 εκατομμύρια, είναι οι πληρωμές που θα καταβάλλει ο ασθενής για ορισμένες υπηρεσίες (όπως νοσηλεία, φάρμακα και αναλύσεις), πέραν της αποκοπής 2,38% επί των απολαβών όλων των εργαζομένων.

Το θέμα, είναι αυτά τα 90 εκατ. να κατανεμηθούν σωστά και να καλύψουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ανέφερε η ίδια πηγή, εξηγώντας ότι για τον σκοπό αυτό ζητήθηκε η πίστωση χρόνου.

Στόχος είναι να μην καταστεί το ΓΕΣΥ βραχνάς για τις ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις χρεώσεις που θα επιβάλλονται, είπε η ίδια πηγή,  προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «τα νούμερα βγαίνουν».

Πάντως, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η Χριστίνα Γιαννάκη, Διευθύντρια των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας περιορίστηκε να δηλώσει ότι η σημερινή συνάντηση αναλώθηκε στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων βάσει του Μνημονίου. «Έγινε ένας πολύ καλός διάλογος και θεωρούμε ότι όλα βαίνουν καλώς», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά, η κ. Γιαννάκη είπε πως και τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται και είμαστε στο σωστό δρόμο.

Η ίδια απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση ζήτησε αναβολή για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και περιορίστηκε να σημειώσει ότι «το θέμα του ΓΕΣΥ συζητείται σε πολιτικό επίπεδο».