Πίνακας του Ντα Βίντσι: Πουλήθηκε για 450 εκατομμύρια δολάρια!

Το αστρονομικό ποσό των 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων άγγιξε ο πίνακας Salvator Mundi «Σωτήρας του Κόσμου» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο οποίος πωλήθηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για αγορά έργου τέχνης σε δημοπρασία.

Ο Σωτήρας του Κόσμου είναι ένας από τους λιγότερους από 20 πίνακες του Ντα Βίντσι που έχουν διατηρηθεί και ο μοναδικός που βρίσκεται σε χέρια ιδιώτη. Ο ίδιος ο οίκος πιθανολογούσε ως τιμή πώλησης τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Η τελική προσφορά έγινε στα 400 εκατομμύρια δολάρια και μαζί με τους φόρους η τελική τιμή του έφτασε στα 450,3 εκατομμύρια.

Ο ύψους 66 εκατοστών πίνακας χρονολογείται περίπου στο 1500 και απεικονίζει τον Χριστό να είναι ντυμένος με ρούχα της εποχής της Αναγέννησης, να έχει υψωμένο το δεξί του χέρι ενώ στο αριστερό κρατάει μια κρυστάλινη σφαίρα.

Ο τελευταίος ιδιοκτήτης του ήταν ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος το 2013 είχε δώσει 108 εκατ. ευρώ σε μια ιδιωτική δημοπρασία

Το προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία ανήκε στον πίνακα «Οι γυναίκες από το Αλγέρι» του Πάμπλο Πικάσο που είχε πουληθεί για 152 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2015.