Πέφτουν οι τιμές στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη – Κλειστά τα χαρτιά της Ρωσίας για τις ροές

Μείωση παρουσιάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ακολουθώντας τις απώλειες των συμβολαίων στην Ασία νωρίτερα, και ενώ η Ρωσία δεν ανοίγει τα χαρτιά της σε ό,τι αφορά τις ροές που σκοπεύει να της στείλει τον επόμενο μήνα.

Η Gazprom επέλεξε ξανά να μην κρατήσει επιπλέον χώρο στους αγωγής για το φυσικό αέριο που θα στείλει δυτικά μέσω της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της μηναιαίας δημοπρασίας που διεξήχθη σήμερα.

Επιπλέον, η Ρωσία δεν επιβεβαίωσε τις προμήθειες για τον Φεβρουάριο, για παραδόσεις στη Γερμανία μέσω του σταθμού Mallnow, όπου καταλήγει ο αγωγός Yanal.

Παρά την αβεβαιότητα αυτήν, οι τιμές στα futures του φυσικού αερίου στην Ολλανδία υποχώρησαν αρκετά τη Δευτέρα, πέφτοντας έως και 15%, ενώ χαμηλότερα ήταν οι τιμές spot στην Ασία.

Επίσης, προς την Ευρώπη κατευθύνονται περισσότερα πλοία με υγροποιημένο φυσικό αέριο, κάτι που παρακολουθούν οι traders παράλληλα με την πρόγνωση για πιο ήπιες καιρικές συνθήκες κατά τις επόμενες δύο εδομάδες.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να παλεύει με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες. Τα αποθέματα αερίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο για το συγκεκριμένο διάστημα του χρόνου, ενώ η εποχή που η θέρμανση είναι απαραίτητη αργεί πολύ να τελειώσει.

Σε αυτό το κλίμα, το φυσικό αέριο υποχώρησε στα 73,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο στη Βρετανία έπεσε 12%, στις 182,35 πένες ανά θερμική μονάδα.