Πέρασε μόνο φάρμακα το φορτηγό των ΗΕ στα κατεχόμενα

Φορτηγό των Ηνωμένων Εθνών πέρασε λίγο μετά τις 10 από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας για να προμηθεύσει μόνο φάρμακα και ιατρικές προμήθειες στους εγκλωβισμένους της Καρπασίας από τις Κρατικές Αποθήκες.

Να σημειωθεί ότι εδώ και 43 χρόνια μία φορά τον μήνα μεταφέρονται με φορτηγά των ΗΕ, ήδη πρώτης ανάγκης και προμήθειες στους εγκλωβισμένους στης Καρπασίας ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί ότι μόνο στα φάρμακα δεν θα επιβάλλονται δασμοί.

Το “υπουργείο εξωτερικών” των κατεχομένων την 1η Οκτωβρίου είχε ανακοινώσει ότι δασμοί θα επιβάλλονται σε ορισμένα προϊόντα τα οποία περιλαμβάνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στους εγκλωβισμένους βάσει της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης, υποστηρίζοντας ότι αυτά που δεν χρειάζονται οι Ε/κ τα πουλούν σε Τ/κ και πως το θέμα των εγκλωβισμένων τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης από την ε/κ πλευρά.

Ως δικαιολογία για την απόφαση αυτή έδωσαν ότι μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, οι εγκλωβισμένοι μπορούν να προμηθευτούν ότι θέλουν και δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται η αποστολή των προμηθειών προς αυτούς, μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε χθες το απόγευμα στην Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ τόνισε χαρακτηριστικά ότι δασμούς δεν πρόκειται να πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

“Αν η στάση του ψευδοκράτους δεν αλλάξει, σήμερα θα περάσουν μόνο φάρμακα και η υπόλοιπη ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα προχωρήσει. Η επιβολή λεγόμενων “δασμών” στα προϊόντα που μεταφέρονται από τις ελεύθερες περιοχές στους εγκλωβισμένους, συνιστά απάνθρωπη μεταχείριση των εγκλωβισμένων, η οποία θα καταγγελθεί στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης” ανέφερε ο Υπουργός.