Πέραν των τεσσάρων ωρών η συνεδρία του Εθνικού

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις τρεις η σημερινή συνεδρία του Εθνικού συμβουλίου η οποία κράτησε πέραν των τεσσάρων ωρών. Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίας τα κόμματα προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

 

ΑΚΕΛ: «Δεν είναι τυχαίες οι κινήσεις που γίνονται από την τουρκική πλευρά και σε ό,τι αφορά τα Μαρωνίτικα χωριά και σε ό,τι αφορά τη φημολογία για το άνοιγμα της Αμμοχώστου»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανου δήλωσε πως το πλαίσιο που καθόρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο δείπνο της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα, είναι τέτοιο που μας επιτρέπει να δεχθούμε την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων δίχως να ανησυχούμε για τα ζητήματα της ασφάλειας. Επισήμανε επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ στην τοποθέτησή του, στο δείπνο που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου, έθεσε ένα πλαίσιο που εμάς μας ικανοποιούσε, και πρόσθεσε ότι «έπρεπε να αξιοποιήσουμε εκείνα τα δεδομένα τα οποία είχαν διαμορφωθεί».

Σχετικά με την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι επιθετικότητας πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση του πλαισίου που έχει καταθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ και της εργασίας που έχει παραχθεί τα τελευταία χρόνια «δίχως προτάξεις και δίχως προϋποθέσεις», είπε.

«Δεν είναι τυχαίες οι κινήσεις που γίνονται από την τουρκική πλευρά και σε ό,τι αφορά τα Μαρωνίτικα χωριά και σε ό,τι αφορά τη φημολογία για το άνοιγμα της Αμμοχώστου» είπε και ζήτησε από την Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και να λειτουργήσει προληπτικά προς τον ΟΗΕ. Επίσης αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση και οικονομική στήριξη προς την επιτροπή ακίνητης περιουσίας των κατεχομένων «με στόχο να λυθεί το περιουσιακό επί του εδάφους», αλλά και η προσπάθεια για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ.

Ερωτηθείς αν χαράχθηκε μια κοινή γραμμή κατά τη σημερινή συνεδρία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε κάποιες σκέψεις, δίχως να είναι ολοκληρωμένες. Όποιες ενέργειες και να αναληφθούν δεν θα είναι αποτελεσματικές όσο δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμη ότι είναι ένα το τί λέγεται στο εσωτερικό και άλλο η εικόνα που υπάρχει διεθνώς για το τί έχει συμβεί στο Κραν Μοντάνα. «Η άποψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι ότι η Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα δεν έχει καταρρεύσει λόγω της τουρκικής θέσης στα ζητήματα ασφάλειας» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι αυτή η επίσημη θέση του ΟΗΕ, ούτε και της ΕΕ». Για το λόγο αυτό, συνέχισε, δεν καταδικάζουν την τουρκική στάση στο Κραν Μοντάνα.

«Έχει σημασία να προβληματιστούμε όλοι μας – και όταν λέω όλοι μας, εννοώ και τη δική μας της πλευρά – για το πώς προχωρούμε σε μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό» είπε ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπαινίσσεται πως η ε/κ πρέπει να προβεί σε υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών.

«Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ούτε επεμβατικά, ούτε εγγυητικά δικαιώματα, ούτε να παραμείνουν επ’ άπειρον στρατεύματα στο νησί» ανέφερε, λέγοντας ότι συμπίπτει η άποψη των Ηνωμένων Εθνών μαζί μας και το γεγονός θα πρέπει να αξιοποιηθεί. «Έχουμε μαζί μας τον ΟΗΕ σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων» δήλωσε.

 

ΔΗΣΥ: «Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι η ασπίδα της ε/κ κοινότητας για να αναχαιτίσει προγραμματισμούς και νέα τετελεσμένα που προγραμματίζονται εκ μέρους της Τουρκίας»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε και αυτός στο πλαίσιο Γκουτέρες, σημειώνοντας ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί το πλαίσιο ως την ασπίδα της ε/κ κοινότητας για να αναχαιτίσει προγραμματισμούς και νέα τετελεσμένα που προγραμματίζονται εκ μέρους της Τουρκίας. Τόνισε πως πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου καθώς όταν διεξάγεται διάλογος η Τουρκία δεν μπορεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα

«Βλέπουμε ότι η Τουρκία σταδιακά εξαγγέλλει μέτρα για το σχέδιο Β’, για αυτό και θεωρούμε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες πρέπει να αξιοποιηθεί και να είναι ξεκάθαρη η θέση της ε/κ πλευράς ότι στη βάση αυτού του πλαισίου είμαστε πανέτοιμοι για επανέναρξη του διαλόγου, από τη στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας θα διαπιστώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμφωνήσει με το πλαίσιο που έχει θέσει ο ίδιος για το ζωτικής σημασίας θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων», πρόσθεσε.

Παράλληλα δήλωσε ότ ο ΓΓ που έχει τοποθετηθεί και έθεσε τη θέση ότι η Συνθήκη Εγγυήσεων πρέπει να καταργηθεί από την πρώτη ημέρα,” τονίζοντας ότι ο ΓΓ τοποθετήθηκε υπέρ της αποχώρησης όλων ανεξαιρέτως των κατοχικών στρατευμάτων και είναι ο ίδιος ο ΓΓ που τοποθετήθηκε ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά τους 650 της ΤΟΥΡΔΥΚ και τους 950 της ΕΛΔΥΚ ότι θα πρέπει να συζητηθεί στο επίπεδο Πρωθυπουργών», παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη δυνατότητα της ε/κ κοινότητας να αναχαιτίσει τις τουρκικές μεθοδεύσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως όταν είναι ξεκάθαρη η θέση μας, το πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι η ασπίδα μας για αναχαίτιση νέων τετελεσμένων.

«Όταν ανοίξει ξανά ο δρόμος για διάλογο για το Κυπριακό, θεωρώ ότι δεν μπορεί παράλληλα η Τουρκία να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα», δήλωσε.

 

 

ΔΗΚΟ: «Δυστυχώς για ακόμη μια φορά αναλώσαμε πάρα πολύ μεγάλο μέρος της σημερινής συζήτησης στο τί λέχθηκε, τι δεν λέχθηκε, ποιος φταίει, ποιος θα κατηγορηθεί στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, στις δικές του δηλώσεις μετά το τέλος στης συνεδρίας δήλωσε ότι«Ήρθαμε σήμερα με την προσδοκία και την ελπίδα να ακούσουμε με συγκεκριμένο τρόπο ποια θα είναι τα επόμενα μας βήματα και πώς θα αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά αναλώσαμε πάρα πολύ μεγάλο μέρος της σημερινής συζήτησης στο τί λέχθηκε, τι δεν λέχθηκε, ποιος φταίει, ποιος θα κατηγορηθεί στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών Δεν ακούσαμε σήμερα τίποτα το συγκεκριμένο. Και πάλι γενικόλογες αοριστίες και θέσεις αρχών. Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένα μέτρα που θα έπρεπε να είχε ήδη αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων και στοχεύσεων».

Σχετικά με την Αμμόχωστο και τα μαρωνίτικα χωριά, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «βλέπουμε τις κινήσεις της Τουρκίας. Βλέπουμε τις δικές της πρωτοβουλίες. Βλέπουμε τις προσπάθειες επέκτασης της κατοχής τόσο στην Αμμόχωστο, στα μαρωνίτικα χωριά και αλλού. Θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε στο τί πρωτοβουλίες θα λάβουμε στο διεθνή χώρο για να αποτρέψουμε αυτές τις μεθοδεύσεις αλλά και να κερδίζουμε εκείνες τις συμμαχίες για να αποτρέψουμε νέα τετελεσμένα».

Για της καυαθέσεις των απόψεων, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «θεωρούμε ότι άμεσα θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδιασμών και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μελετήσουμε πάρα πολύ προσεκτικά τα επόμενα μέτρα ιδιαίτερα εάν στόχος όλων είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων»

Για το σχέδιο Γκουτέρες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως «αυτό το περίφημο πλαίσιο Γκουτέρες -που μας λένε κάποιοι ότι είναι τόσο σπουδαίο- το επικαλούνται τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Άγγλοι όσο και άλλοι στο διεθνή χώρο για να μας πείσουν ότι προτάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά της Τουρκίας στη Διεθνή Διάσκεψη ήταν εντός του πλαισίου. Κάποιοι επικαλούνται το πλαίσιο Γκουτέρες και τα πρακτικά του κ. Έιντε για να μας πουν ότι η πρόταση της Τουρκίας, όχι για κατάργηση των εγγυήσεων αλλά για αντικατάσταση των εγγυήσεων με μια νέα συνθήκη, είναι πρόταση που βρίσκεται εντός του πλαισίου».

Σημείωσε επίσεις ότι το πλαίσιο αυτό «περιλαβάνει τις τούρκικες θέσεις για την εκ περιτροπής προεδρία, για τη θετική ψήφο σε κάθε απόφαση, για τα δικαιώματα των χρηστών στα σπίτια των προσφύγων μας, και άλλα πολλά. Μ’ αυτά είναι που θα πάμε να διεκδικήσουμε; Θέλουμε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πάνω σε αυτή τη βάση;»
Τέλος κατέληξε ότι «πρέπει άμεσα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να πείσουμε ότι οι συγκεκριμένες θέσεις της Τουρκίας ιδιαίτερα στο κεφάλαιο της ασφάλειας είναι παντελώς απαράδεκτες. ‘Μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις’ σημαίνει ‘μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις’».