Πέντε θεραπείες και είκοσι δύο δικαιολογίες για να μην επιστρέψουν οι πρόσφυγες

Του Πέτρου Ασσιώτη*

Με ενενήντα σελίδων ομιλία προσήλθε την περασμένη Πέμπτη στην Βουλή των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ,Νίκος Αναστασιάδης. Θα μιλήσει σαν Κάστρο, όπως είπε χαριτολογώντας μεν, αληθώς δε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, γιατί όντως ο Πρόεδρος μονολόγησε σαν τέτοιος. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος, αναφέρθηκε στα βασικά που συζητήθηκαν μέχρι τώρα στις συνομιλίες, μεαρκετά από αυτά είναι είδη γνωστά. Είτε από προηγούμενες ενημερώσεις ή συνεντεύξεις του Προέδρου ή από Τουρκικές και Τουρκοκυπριακές πηγές. Η ομιλία του Πρόεδρου, επικοινωνιακά διανθισμένη, δεν μας ενθουσίασε. Τουναντίον μας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε όλες τις επί μέρους θεματολογίες στις οποίες αναφέρθηκε.

Θα σταθούμε σε μία από αυτές, την σημαντικότερη κατά την άποψη μας. Αυτή των Περιουσιών μας, που είναι συνυφασμένη με το Εδαφικό και συνεπώς με τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν. Η Τουρκική πλευρά σε μια πιθανή λύση, απαιτεί «καθαρή» πληθυσμιακά την ζώνη της ή κράτος καθώς έχει φροντίσει για αυτό το 74 με την Εθνοκάθαρση που επέβαλε. Είναι δε γνωστή και η εκφρασθείσα θέση του Προέδρου στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι ο Έποικος, κλέφτης και σφετεριστής του σπιτιού μας και της ζωής μας συνάμα ,έχει περισσότερα δικαιώματα από τον νόμιμο ιδιοκτήτη γιατί έζησε εκεί περισσότερα χρόνια λέει. Συνεπώς ορθώς ο Πρόεδρος είπε στην Βουλή πως υπάρχει συναντίληψη στο θέμα των Περιουσιών μας με την Τουρκική πλευρά, απλά γιατί είναι εμφανές πως πλησίασε επικίνδυνα την Τουρκική θέση.

Μονομερώς και παρανόμως από αναγνώρισε τον νόμιμο τίτλο ιδιοκτησίας του Κτηματολογίου της Δημοκρατίας που κατέχει ο πρόσφυγας ιδιοκτήτης και τον εξίσωσε με τον κάθε παράνομο Έποικο ή Τουρκοκύπριο σφετεριστή της γης μας που τον αποδέχεται σαν χρήστη. Ο Πρόεδρος συμφώνησε στη σύσταση μιας Επιτροπής Περιουσιών που θα απαρτίζεται από ένα Τουρκοκύπριο ή Έποικο και ένα Ελληνοκύπριο. Σε περίπτωση που ενδέχεται να δουλέψει αυτή η Επιτροπή Περιουσιών, και δεν θα συμφωνούν τα δύο μέρη, θα ρίχνουν περίπου κορώνα γράμματα για να διαλέξουν ένα ξένο δικαστή να αποφασίσει για μας.

Το χείριστο δε που συμφώνησε ο Πρόεδρος είναι η λειτουργία αυτής της Επιτροπής να αρχίσει ΜΕΤΑ την λύση, αφήνοντας τους πολίτες της χώρας του να χειριστούν το θέμα των περιουσιών τους μόνοι τους. Με αυτή την μεθοδολογία, στην οποία θα παρεισφρήσει ο Έποικος σφετεριστής ή και Τουρκοκύπριος με αξιώσεις επί των περιουσιών μας, σχεδόν κανένας πρόσφυγας δεν θα μπορέσει να πάρει την περιουσία του. Συνεπώς θα εκπληρωθεί ο Τουρκικός όρος για καθαρή πλειοψηφία στην διχοτομική ζώνη που θα διοικούν πρωτίστως πλέον οι Έποικοι με τους Τουρκοκύπριους.

Ο Πρόεδρος στην ομιλία του μιλά για πέντε θεραπείες για τον νόμιμο ιδιοκτήτη και είκοσι δύο κατηγορίες περιουσιών που συμφώνησε με τον κατοχικό ηγέτη. Στο τέλος οι πέντε θεραπείες θα γίνουν πέντε τρόποι και οι είκοσι δύο κατηγορίες περιουσιών, είκοσι δύο δικαιολογίες για να μην μπορέσουμε ποτέ εμείς οι πρόσφυγες να επιστρέψουμε πίσω στην πατρώα γη και ρίζες μας.

Πρόεδρε, ξανά μελέτα το θέμα και φέρε ξανά στην επιφάνεια το σιδερόφρακτο κοτσιάνι του νόμιμου ιδιοκτήτη. Στην περιουσία μόνο ο νόμιμος ιδιοκτήτης να έχει έννομο συμφέρον όπως προνοούν και οι Αρχές Πινέιρο¨των Ηνωμένων Εθνών.Διαφορετικά Πρόεδρε φαντάσου ένα από τα πολλά πιθανά σενάρια που θα συμβούν. Μετά την «λύση» ένας Έλληνας Κύπριος που θέλει να διεκδικήσει την περιουσία του στην Επιτροπή Περιουσιών και αποφασίζει να επισκεφτεί το νεοϊδρυθέν Τουρκικό κράτος για να επιθεωρήσει την κατάσταση του σπιτιού του.

Πως θα τον υποδεχθεί νομίζεις ο Έποικος σφετεριστής Πρόεδρε; Με ανοικτές αγκάλες και ανθοδέσμες;Ή με την ππάλα στο χέρι; Προς Θεού Πρόεδρε, πρόσεξε που οδηγείς τους πολίτες της χώρας σου.

*Πρόεδρος της Επαρχιακής Αμμοχώστου και
Μέλος της Πολιτικής Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών.