Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο Κόλιν Πάουελ από επιπλοκές της covid-19

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 84 ετών ο πρώτος αφροαμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ από επιπλοκές της covid-19.

Ο στρατηγός Πάουελ είχε υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μπους από το 2001 έως το 2005. Είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη και είχε κομβικό ρόλο στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Νοσηλευόταν με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Γουόλτερ Ριντ στο Μέρiλαντ και ήταν πλήρως εμβολιασμένος, όπως ενημέρωσε η οικογένειά του μέσω Facebook.

Ακόμη, η οικογένεια του Πάουελ ευχαρίστησε το προσωπικό του Ιατρικού Κέντρου «Walter Reed National Medical Center», όπου νοσηλευόταν ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. «Χάσαμε έναν ξεχωριστό και αγαπημένο σύζυγο, πατέρα, παππού και έναν σπουδαίο Αμερικανό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Kόλιν Πάουελ ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον και σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν. Άφησε το λιθαράκι του στην αμερικανική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα και στις αρχές του 21ου αιώνα.

Ποιος ήταν ο Κόλιν Παουελ

Ο Κόλιν Πάουελ γεννήθηκε στις 5 Απριλίου του 1937, σε μία φτωχή συνοικία του Χάρλεμ.

Το φτωχό παιδί τζαμαϊκανής οικογένειας μεταναστών, είχε μία λαμπρή στρατιωτική καριέρα 35 ετών. Η θέληση και η πειθαρχία του τον οδήγησαν στο ανώτατο σκαλί της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Η φήμη του απογειώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, όπου είχε τεθεί επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων. Τότε, μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που προέβλεπαν την άνοδό του στο προεδρικό αξίωμα.

Όταν, όμως, του δόθηκε η ευκαιρία να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ, εκείνος απέρριψε την πρόταση. Αντιθέτως, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έκρινε ότι είναι ο καταλληλότερος να χειριστεί την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Παρότι στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, επί προεδρίας Τραμπ, ο Πάουελ είχε δηλώσει ότι δεν θεωρεί πλέον τον εαυτό του μέλος του κόμματος των Ρεπουμπλικανών.

Όπως είχε υποστηρίξει στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, έλαβε την απόφαση αυτή επειδή πολλά στελέχη του κόμματος στο Κογκρέσο στηρίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Κόλιν Πάουελ συνέχεια…

Ως ΥΠΕΞ, η παρουσία του Κόλιν Πάουελ δίπλα στον Τζορτζ Μπους (2001-2005), έδωσε ειδικό βάρος σ’ έναν άπειρο πρόεδρο. Ο χαμηλών τόνων Πάουελ τάχθηκε κατά της θέσης της αμερικανικής κυβέρνησης για το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα, ήθελε να συνεχισθεί η ειρηνευτική επέμβαση των αμερικανικών δυνάμεων στα Βαλκάνια και διαφοροποιήθηκε, όταν η κυβέρνηση
αρνήθηκε να υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο για το περιβάλλον.

Ένας φύσει συντηρητικός άνδρας, με έντονη αίσθηση της ανάγκης να προστατέψει τα αμερικανικά συμφέροντα. Αν ήθελε κανείς να βάλει μια ταμπέλα στο διεθνές προφίλ του Πάουελ, θα τον

αποκαλούσε « συντηρητικό».

Ο στρατηγός των πέντε αστέρων είχε αναμφιβόλως τις επιτυχίες του. Ηγήθηκε πολύ αποτελεσματικά των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του και συνέβαλε

τα μέγιστα στην ανόρθωση ενός αποδυναμωμένου θεσμού. Ο ίδιος είχε δηλώσει στο περιοδικό «Time»: «Μπορώ να φάω σφαίρες και μπορώ να γίνω κακός, αν χρειαστεί».