Πέθανε ο εφευρέτης του Barcode, Νόρμαν Τζόζεφ Γούντλαντ

Ο Νόρμαν Τζόσεφ Γούντλαντ, ο συν-εφευρέτης του γνωστού barcode που χρησιμοποιείται σε δισεκατομμύρια προϊόντα στον κόσμο, πέθανε στο σπίτι του στο Νιού Τζέρσει στην ηλικία των 91 ετών.

Το θάνατο του Γούντλαντ επιβεβαίωσε η κόρη του, Σούζαν Γούντλαντ, που δήλωσε στην New York Times πως ο πατέρας της πέθανε από επιπλοκές στην υγεία του, λόγω της μεγάλης ηλικίας του αλλά και της νόσου Αλτσχάιμερ από την οποία έπασχε.

Ο Γούντλαντ και ο συν-εφευρέτης του Ρόμπερτ Σίλβερ ήταν φοιτητές στο πανεπιστήμιο Drexel της Φιλαδέλφεια, όταν ο Σίλβερ άκουσε κατά λάθος τον διευθυντή ενός μανάβικου, να ζητάει από ένα διαχειριστή να υποστηρίξει μια έρευνα στο πως οι πληροφορίες του προϊόντος θα μπορούσαν να «αποθηκευτούν» στο ταμείο.

Οι δυο τους κέρδισαν την πατέντα τους στην Αμερική το 1952, με την ιδέα του Γούντλαντ να δημιουργήσει ένα σχήμα ομόκεντρων κύκλων. Αργότερα πούλησαν την πατέντα για μόλις 15.000 δολάρια.

Η ιδέα δεν «έπιασε» από την αρχή, τουλάχιστον έως το 1970, όταν η ΙΒΜ – ο εργοδότης του Γούντλαντ – προώθησε το ορθογώνιο barcode που υιοθετήθηκε ως πρότυπο.

Υπολογίζεται πως ο μοντέρνος τρόπος του barcode, σκανάρεται πάνω από 5 δισεκατομμύρια φορές την ημέρα.