Πάσχει το σύστημα ελέγχου στην τοπική αυτοδιοίκηση

Μετά από σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με αντιπροσωπεία του Δήμου Πάφου σε σχέση με τις προετοιμασίες για το «Πάφος 2017», ο  Υπουργός Εσωτερικών διεμήνυσε ότι το σύστημα ελέγχου σε Δήμους και Κοινοτικά Συμβούλια «πάσχει στο σύνολο του» με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και γενικότερα να αφήνονται περιθώρια είτε για διαπλοκή είτε για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

«Να πω ότι δεν με προβληματίζουν -τα όσα συμβαίνουν στην Πάφο- θα ήταν ψέμα. Να πω επίσης ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό αφορά όχι μόνο τους Δήμους αλλά και τα Κοινοτικά Συμβούλια, είναι το σύστημα ελέγχου» δήλωσε σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Πάφο.

«Αν το σύστημα ελέγχου λειτουργούσε σωστά θα διασφάλιζε και πολύ περισσότερο θα απέτρεπε καταστάσεις όπως είναι αυτή που βιώνουμε σήμερα στην Πάφο» σημείωσε.

«Το σύστημα ελέγχου πάσχει στο σύνολο του. Ούτε η υπηρεσία του Γενικού Ελεγκτή κάνει σωστά τη δουλειά της, ούτε άλλες υπηρεσίες κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ούτε γνωρίζουν τα Κοινοτικά Συμβούλια με ποιο τρόπο θα πρέπει να ετοιμάζουν ισολογισμούς ή κατάσταση λογαριασμών. Το ίδιο ισχύει και για τα Δημοτικά Συμβούλια τα οποία διαχειρίζονται πολύ περισσότερα χρήματα» δήλωσε ο Σωκράτης Χάσικος εξηγώντας πως αυτή ακριβώς η έλλειψη σωστού ελέγχου δημιουργεί προβλήματα διαφάνειας και γενικότερα αφήνει περιθώρια είτε για διαπλοκή είτε για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε πως όλα αυτά επιχειρείται να επιλυθούν μέσα από την προσπάθεια που καταβάλλεται για μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Ένα από τα κορυφαία θέματα που θα πρέπει να χειριστούμε και να διασφαλίσουμε μιας για πάντα είναι η διαφάνεια αλλά και ο έλεγχος των τοπικών αρχών».

Κληθείς να διευκρινίσει σε σχέση με την αναφορά του για την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο κ. Χάσικος είπε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία μπορεί να πει ότι δεν έχει το προσωπικό προσθέτοντας πως σε κάποιο βαθμό έχει δίκαιο καθώς δεν αρκεί το προσωπικό που έχει να ελέγξει όλες τις κοινότητες και όλους του Δήμους.

Ο κ. Χάσικος σημείωσε ότι εδώ και καιρό επεξεργάζονται τρόποι για να γίνει ανάθεση του ελέγχου σε ιδιώτες πάντα υπό την επίβλεψη, καθοδήγηση και έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή αλλά και να εκδοθεί ένα πρότυπο λογιστικού ελέγχου κατά τα διεθνή πρότυπα, το οποίο και θα αποσταλεί προς όλες τις κοινότητες και Δήμους, έτσι ώστε τα στοιχεία όπου κατατίθενται στους ισολογισμούς να συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα.

Ερωτηθείς κατά πόσο ενδέχεται με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Πάφο να τεθούν στο μικροσκόπιο και άλλοι Δήμοι, ο κ. Χάσικος είπε ότι είναι δουλειά του Γενικού Ελεγκτή εκεί και όπου υπάρχουν θέματα να επιλαμβάνεται και να ασκεί έλεγχο στη βάση των στοιχείων που έχει ενώπιον του, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία, είτε πρόκειται για τον Γενικό Ελεγκτή, είτε για τη Νομική Υπηρεσία, είναι πανέτοιμη να επιλαμβάνεται εκεί και όπου υπάρχουν τέτοια θέματα.

«Διότι αν έφτασε αυτός το τόπος εδώ που έφτασε, στην οικονομική καταστροφή θα έλεγα, δεν είναι άσχετο με την έλλειψη ελέγχου από τη μια αλλά και την ατιμωρησία από την άλλη» πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή» που αναφέρει ότι με παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών σταματά ανέγερση ξενοδοχείου στις Φοινικούδες ο κ. Χάσικος είπε «αν είναι δυνατό ο Υπουργός Εσωτερικών να παρεμβαίνει και να σταματά την ανάπτυξη» και ανέφερε ότι «ο Υπουργός Εσωτερικών άλλο διεμήνυσε στο Δήμο Λάρνακας, ότι θα πρέπει να τύχει (το Υπουργείο) πληροφόρησης και εν ανάγκη να προσφύγει εκ νέου στο Υπουργικό Συμβούλιο έτσι ώστε να νομιμοποιηθεί αυτή η αλλαγή πλεύσης που επήλθε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε και σε άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας σε σχέση με το σκυβαλότοπο στο Βατί στη Λεμεσό, λέγοντας ότι αναμένει ακόμη από το Δήμαρχο Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου και υπενθυμίζοντας ότι το Υπουργείο ζήτησε πάγωμα της όλης προσπάθειας θεωρώντας ότι παράνομα έγινε η σύμβαση με τον εργολάβο για τη διαχείριση του Βατί.

«Είναι» πρόσθεσε «ένα από τα θέματα που πρέπει να χειριστεί ο Γενικός Ελεγκτής, ήδη του έχουμε δώσει τα στοιχεία, αλλά δεν αποκλείεται και η Γενική Εισαγγελία».