Πάνω από 9000 κλήσεις για εξαφανίσεις παιδιών δέχτηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Περισσότερες από 9.000 τηλεφωνικές κλήσεις για εξαφανίσεις παιδιών δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 (η οποία λειτουργεί από τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού») από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2017. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο οργανισμός , κατά την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 2016 η γραμμή 116000 δέχθηκε 6.149 τηλεφωνικές κλήσεις και 170 αιτήματα για έρευνες αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Το πρώτο τετράμηνο του 2017, το 116000 δέχτηκε 3052 τηλεφωνικές κλήσεις και 45 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών.

«Ο οργανισμός βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί θύμα εξαφάνισης και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και με σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες αναζήτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχει τις υπηρεσίες του προκειμένου να βρεθεί το παιδί που εξαφανίστηκε και να γυρίσει ασφαλές στην οικογένειά του χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος», δήλωσε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στην χώρα μας δεν υπάρχουν αρπαγές από τρίτα άγνωστα άτομα που κυκλοφορούν σε μαύρα τζιπ, αλλά γονικές αρπαγές, όταν τα παιδιά είναι τα θύματα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τις εξαφανίσεις καθώς και διεθνή στοιχεία από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίστηκε το 2016, 241 εξαφανίσεις ανηλίκων και βρέθηκαν 204 παιδιά, ενώ από 1/1/17 έως και 15/5/17 διαχειρίστηκαν 125 εξαφανίσεις και έχουν βρεθεί 101 παιδιά.

Τέλος, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα SAFE, το οποίο υλοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με συγχρηματοδότηση κατά 50% από το Πρόγραμμα DG Justice της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών και στόχος του είναι, μεταξύ άλλων, να ενισχύσει μια δομημένη προσέγγισηςστην αντιμετώπιση των εξαφανίσεων.