Πάει Βρυξέλλες η λαβωμένη Μέι με μικρές ελπίδες για καλύτερη συμφωνία για το Brexit

Στις Βρυξέλλες πάει σήμερα η Τερέζα Μέι για να δώσει μάχη για μια βελτιωμένη συμφωνία για το Brexit αφού επιβίωσε της δραματικής απόπειρας ανατροπής της από τους ευρωσκεπτικιστές αντάρτες βουλευτές.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα επιχειρήσει στη σύνοδο κορυφής που ξεκινά στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες μετά την επικράτησή της έπειτα από 15 δραματικές ώρες που κορυφώθηκαν με την ψηφοφορία για την καθαίρεσή της.

Η Μέι αναμένεται να παραθέσει στους Ευρωπαίους τους λόγους της ανησυχίας της αναφορικά με τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά και να τους εξηγήσει τι είδους νομικά δεσμευτικές διασφαλίσεις περιμένει να λάβει, αναφορικά με το λεγόμενο backstop, τον ιρλανδικό μηχανισμό ασφαλείας που διασφαλίζει ότι τα σύνορα με την Ιρλανδία θα παραμείνουν ανοικτά ακόμη κι αν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ δεν μπορέσουν να συνάψουν εμπορική συμφωνία.

Η Μέι θα έχει, όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, δέκα λεπτά στη διάθεσή της για να αναπτύξει τα επιχειρήματά της και στη συνέχεια, οι υπόλοιποι ηγέτες θα συζητήσουν ερήμην της αν και ποιες εγγυήσεις μπορούν αν δώσουν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Νοέμβριο, όπως διευκρίνισε αξιωματούχος της ΕΕ.

Η ΕΕ δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, αλλά ίσως είναι πρόθυμη να δώσει μεγαλύτερες διαβεβαιώσεις για τον προσωρινό χαρακτήρα του μέτρου, μεταδίδει το BBC.

Οι ηγέτες της ΕΕ σχεδιάζουν να εκδώσουν ένα ανακοινωθέν που ελπίζουν ότι θα προσφέρει κάποια κάλυψη στη Βρετανίδα πρωθυπουργό όταν επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σύμφωνα με προσχέδιο του ανακοινωθέντος που περιήλθε στη γνώση του Bloomberg θα αναφέρεται ότι η ΕΕ θα «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαπραγματευτεί και να ολοκληρώσει σύντομα μια μεταγενέστερη συμφωνία που θα αντικαταστήσει το backsotop, ενώ θα υπάρχει δέσμευση και για τη διερεύνηση περαιτέρω διαβεβαιώσεων, αν χρειαστεί.

Ωστόσο, τα άλλα 27 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για μεγάλο μέρος του κειμένου και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της ΕΕ να προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στην Βρετανία είναι πιθανό να αλλάξει αργότερα σήμερα λόγω της αντίθεσης της Ιρλανδίας όπως και άλλων χωρών μελών της ΕΕ.

Από την μεριά της η Αρλίν Φόστερ, επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού DUP, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση της Μέι, διεμήνυσε ότι «μόνον θεμελιακές νομικές αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας» θα είναι αρκετές για να επιλυθεί το ζήτημα.

Κι έτσι η Μέι παραμένει μεταξύ σφύρας και άκμονος, μεταξύ μιας αμετακίνητης ΕΕ και των σφοδρών επικριτών της συμφωνίας της και μολονότι επέζησε χθες και διασφάλισε ότι για τουλάχιστον έναν χρόνο δεν θα μπορεί να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής εναντίον της, γνωρίζει ότι είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένη, αφού το ένα τρίτο των βουλευτών των Τόρηδων δεν τη θέλουν πρωθυπουργό.

Αν δεν καταφέρει να περάσει από τη Βουλή το σχέδιό της για το Βrexit, τότε η Βρετανία πορεύεται σε ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τις πολιτικές εξελίξεις. Κι αυτό θα ανοίξει ίσως την πόρτα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Στο μεταξύ οι Εργατικοί καραδοκούν. Και όπως έχουν πει, θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν, όταν θα νιώσουν ότι θα έχουν καλές πιθανότητες να περάσει και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.