Πάγωσε την παραγωγή πετρελαίου Ρωσία και Σαουδική Αραβία…

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να παγώσει την παραγωγή πετρελαίου, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται τον υπουργό Πετρελαίου της χώρας.

Κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον της αγοράς πετρελαίου έχουν σήμερα στη Ντόχα οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times» και η «Wall Street Journal», τη στιγμή που η μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου έχει φέρει στο προσκήνιο σενάρια συντονισμένης μείωσης της παραγωγής από κράτη εντός και εκτός ΟΠΕΚ.

Στόχος να αντιστρέψουν την πτωτική πορεία του μαύρου χρυσού που προκαλεί προβλήματα στις οικονομίες τους την ώρα που και το Ιράν ξαναμπαίνει δυναμικά στην αγορά – «Το πάγωμα δεν θα βλάψει την οικονομία μας», διαβεβαιώνει ο υπ. Πετρελαίου της Σ. Αραβίας – Το Κατάρ θα επιβλέπει την τήρηση της συμφωνίας – Υπό απόλυτη μυστικότητα συναντήθηκαν στην Ντόχα μέλη του ΟΠΕΚ υπό τη Σ. Αραβία με τον υπ. Πετρελαίου της Ρωσίας

Το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2011 αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, και άλλων μελών του OPEC, σε συνάντησή τους στην Ντόχα του Κατάρ.

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση με στόχο να σταθεροποιηθεί η τιμή πετρελαίου, που έχει χάσει τα 2/3 της αξίας του από το καλοκαίρι του 2014.

Στις συζητήσεις έλαβαν μέρος ο Σαουδάραβας υπουργός Ali al-Naimi και ο Ρώσος ομόλογός του Alexander Novak, ωστόσο υπήρχαν συνομιλίες και διαβουλεύσεις με τους υπουργούς της Βενεζουέλας και του Κατάρ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Κατάρ θα συντονίσει τις ενέργειες για το «πάγωμα» της παραγωγής.

Το τελευταίο διάστημα είχαν γίνει προσπάθειες τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Βενεζουέλα για μείωση της παραγωγής ωστόσο δεν υπήρχαν σημάδια ότι οι χώρες του OPEC, και κυρίως η Σαουδική Αραβία θα δεχόταν κάτι τέτοιο.

Μάλιστα, οι περισσότεροι αναλυτές αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση καθώς δεν περίμεναν να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα από τη σημερινή συνάντηση.

«Η χαμηλή τιμή πετρελαίου δεν έχει επίδραση στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ali al-Naimi, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο αυξάνεται.

Η συνάντηση-έκπληξη έρχεται λίγες ώρες αφού το Ιράν εξήγαγε πετρέλαιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, κι ενώ η τιμή του βαρελιού κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, καταστρέφοντας τους προϋπολογισμούς πετρελαιοπαραγωγών κρατών από τη Μέση Ανατολή έως την Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Η αξία του πετρελαίου έχει «κατρακυλήσει» πάνω από 70% από τον Ιούνιο του 2014.