“Πάγωσε” η Αθήνα με τις απολύσεις

Το e-mail από την τρόικα που επί της ουσίας φέρει την «υπογραφή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έφτασε χθες το μεσημέρι στο υπουργείο των Οικονομικών. Ο Γ. Στουρνάρας επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος και μετέφερε το αίτημα στους δυο κυβερνητικούς του εταίρους.

Παραμονή του Eurogroup η τρόικα επανήλθε στο πάγιο αίτημά της για απολύσεις στο δημόσιο ζητώντας επί της ουσίας να μπει στο ράφι το μέτρο της διαθεσιμότητας και να γίνουν απευθείας απολύσεις είκοσι και πλέον χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2013.

Το αίτημα «πάγωσε» την τρικομματική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά ωστόσο και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συζητηθεί αφού ήδη η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση σκληρών μέτρων από τα οποία τα 9,5 δις ευρώ αφορούν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ και θα εφαρμοστούν εντός του 2012 και με αναδρομική ισχύ σε πολλές περιπτώσεις –όπως για παράδειγμα στα ειδικά μισθολόγια.

«Δεν συζητάμε για απολύσεις» ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Στουρνάρας αργά το βράδυ στους εκπροσώπους της τρόικας αφού πρώτα είχε συζητήσει με τον Πρωθυπουργό μετά τις συναντήσεις που είχε με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη. Το αίτημα κρίθηκε εντελώς παράλογο αφού ήδη στην Αθήνα υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις για τα πρόσφατα μέτρα αλλά και γκρίνια ακόμη και εντός των κομμάτων της κυβέρνησης για το μπαράζ των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που υπογράφηκαν με διαδικασίες εξπρές για να είναι όλα έτοιμα ενόψει του Eurogroup.

Όπως γνωρίζουν πάντως εντός της κυβέρνησης το αίτημα των δανειστών για απολύσεις είναι διαρκές και δεν πρόκειται να υποχωρήσει ανεξαρτήτως των εξελίξεων με τη δόση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι μέχρι τώρα κινήσεις με τις εφεδρείες αλλά και η προβληματική στην υλοποίηση διαθεσιμότητα ουδόλως ικανοποιούν τους εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι όπως περιμένουν στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά σύντομα θα επανέλθουν στο θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.