Ο Jerome Powell είναι ο επόμενος πρόεδρος της Federal Reserve

Ο Jerome Powell, που είναι η επιλογή του Donald Trump για να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Federal Reserve, πρόκειται να πάρει τα ηνία της σημαντικότερης κεντρικής τράπεζας του κόσμου σε μια εποχή που η οικονομία των Η.Π.Α. επιταχύνει.

Η ανάπτυξη επιταχύνεται, ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο και η ανεργία είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 16 χρόνων. Ένα τέτοιο σκηνικό θα έπρεπε αρχικά να επιτρέψει σε έναν νέο πρόεδρο της Fed να συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια από τα ιστορικά χαμηλά με στόχο να παρατείνει χρονικά την τρίτη μεγαλύτερη αμερικανική ανάκαμψη που είναι σε εξέλιξη.

Τέτοιες οικονομικές επεκτάσεις δεν πεθαίνουν από… γηρατειά. Αντίθετα, συνήθως τελειώνουν από την έκρηξη μιας φούσκας (ή περισσότερων) περιουσιακών στοιχείων, από κάποιο σοκ όπως φυσικές καταστροφές ή πολιτικές αναταραχές ή από σφάλματα που προέρχονται από τις κεντρικές τράπεζες. Οι ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να ψυχράνουν τη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά ο κίνδυνος να διατηρηθεί ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, ενδεχομένως να ρίξει την οικονομία σε ύφεση. Το πολύ αργό “σφίξιμο” της οικονομίας θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο των αξιών του ενεργητικού. Ο Powell, και βέβαια ο Trump από την επιλογή του, θα είναι οι υπεύθυνοι του όποιου αποτελέσματος.

Ο Powell έχει το πρόσθετο δίλημμα ότι η Fed θα αντιμετωπίσει κάθε κάμψη της ανάπτυξης με λίγα μέσα στο οπλοστάσιο πολιτικής της. Δεν υπάρχει σχεδόν περιθώριο να μειώσει πολύ τα επιτόκια και το σχέδιο εφεδρείας – ποσοτική χαλάρωση – είναι τώρα το θέμα των Ρεπουμπλικανών βουλευτών.

“Στον Powell έχουν δοθεί κάποιες κάρτες σε αυτό το παιχνίδι πόκερ που δεν βοηθούν στη διεξαγωγή της νομισματικής πολιτικής”, δήλωσε ο Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank AG στη Νέα Υόρκη. “Η παγκόσμια οικονομία δεν έχει βρεθεί ποτέ σε καλύτερη κατάσταση, αλλά είναι μια πολύ ανήσυχη δουλειά να είναι κεντρικός τραπεζίτης αυτές τις μέρες”.